Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο Ναζίμ Χικμέτ

«Για μένα το λοιπόν πιο εκπληκτικό/ και πιο επιβλητικό/ και πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο/ είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει/ είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουν» (Ναζίμ Χικμέτ, απόδοση Γιάννη Ρίτσου)

Στίχοι που γράφτηκαν για τη ζωή και το θάνατο του Ινδού επαναστάτη Μπενερτζή από το ποίημα «Γιατί σκοτώσανε τον Μπενερτζή». Ο διεθνισμός του μεγάλου Τούρκου ποιητή, που πέρασε δεκαοχτώ σκληρά χρόνια στα κολαστήρια των φυλακών της Προύσας της Τουρκίας, είναι προφανέστατος, απ' τη ζωή και το συγγραφικό του έργο. Παραμένει διαρκώς μια μεγάλη προσωπικότητα του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. (Πέθανε στη Μόσχα στις 13/6/1963 σε ηλικία 61 χρόνων). Τα ποιήματά του «Ο Γιαπωνέζος ψαράς» και «Μην αφήνετε τα σύννεφα να σκοτώνουν τους ανθρώπους» είναι απ' τις πιο συγκινητικές καταγγελίες κατά του ιμπεριαλισμού. Το αντιπολεμικό ποίημα της Χιροσίμα - όπως το ξέρουμε ως «Μικρό κοριτσάκι», γραμμένο το 1955 (μ.τ.φ. Γιάννης Ρίτσος) συγκινεί: «Εγώ είμαι που χτυπάω την πόρτα σας, ακούστε με./ Φιλέψτε με μονάχα την υπογραφή σας./ Ετσι που τα παιδάκια πια να μη σκοτώνονται/ και να μπορούν να τρώνε καραμέλες».

Σήμερα, καθώς ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι σύμμαχοί τους βάζουν ταφόπλακες στους λαούς της Μ. Ανατολής με σκοπό τη λεία των πετρελαίων, η ποίησή του γίνεται περισσότερο επίκαιρη. Αξίζει να μνημονευθεί ο οραματικός του λόγος για το Κυπριακό πρόβλημα, το 1955: «Δεν υπάρχει, έγραφε, κανένα ζήτημα για την ελληνικότητα της νήσου. Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Ελληνες» και πρόβαλλε την ανάγκη της αρμονικής συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, για την απαλλαγή της νήσου από τον αγγλικό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό. «Μόνον όταν η Κύπρος απαλλαγεί απ' τους ιμπεριαλιστές, οι Τούρκοι κάτοικοί της - θα μπορέσουν να ζήσουν πραγματικά ελεύθεροι. Η μόνη λύση είναι να φύγουν οι βάσεις από την Κύπρο. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με την ενότητα του κυπριακού λαού. Με τη συνεργασία απ' τους Τούρκους και Ελληνες Κυπρίους, να οικοδομηθεί, η αλληλεγγύη για την πάλη εναντίον του ξένου δυνάστη. Εκείνοι, που προσπαθούν να στρέψουν τους Τούρκους εναντίον των Ελλήνων, μόνον το συμφέρον του ξένου κατακτητή εξυπηρετούν». Καταδίκασε τις ωμότητες των Τούρκων στην Κωνσταντινούπολη, τις διώξεις της Ιμβρου και της Τενέδου.

Σήμερα που το Κυπριακό μπαίνει σε νέο κύκλο ιμπεριαλιστικών σχεδίων μετά το «σχέδιο Ανάν», ο Λόγος του ποιητή είναι προφητικός. Ο διαλεκτικός του Λόγος για την Ειρήνη αφυπνίζει. Γι' αυτό το τουρκικό κατεστημένο τον φοβάται. Γιατί υπήρξε επαναστάτης διά βίου. Το ποίημά του ο «Χαιρετισμός στην εργατική τάξη της Τουρκίας» είναι χαιρετισμός σ' όλους τους εργάτες του κόσμου. Ακόμη και σήμερα το βαθύ πολιτικοστρατιωτικό κράτος της Τουρκίας απομακρύνει οτιδήποτε θυμίζει Ναζίμ Χικμέτ. Γιατί μιλάει για τη φιλία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων. Στηριγμένη σ' έναν κοινό αγώνα για το δίκιο και τη λευτεριά, για την εθνική ανεξαρτησία - την ανθρώπινη ζωή: «Αν το μισό κομμάτι της καρδιάς μου/ είναι εδώ, γιατρέ, τ' άλλο μισό/ στην Κίνα βρίσκεται/ μες στο Στρατό που ροβολάει/ κατά τον Κίτρινο ποταμό/ και μετά όλα τα πρωινά, γιατρέ,/ όλα τα πρωινά/ από τα χαράματα η καρδιά μου/ ντουφεκίζεται στην Ελλάδα». (Απ' το ποίημά του «Στηθάγχη» 1948).


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ