Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά, σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τη μεγάλη απόκλιση που χαρακτηρίζει το κατά κεφαλήν εισόδημα μεταξύ των πλουσιότερων και φτωχότερων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα 10 χρόνια λειτουργίας των Διαρθρωτικών Ταμείων, καθώς και την επιδείνωση του χάσματος που χωρίζει τις καθυστερημένες περιφέρειες από τα ανεπτυγμένα κέντρα, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με τη 10η έκθεση για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, υπογραμμίζοντας ότι αυτά έχουν πολλές φορές χρησιμοποιηθεί ως μέσα διαβρωτικά της συνοχής και έγιναν τα μέσα εξυπηρέτησης της ανισότιμης ανάπτυξης.
«Ο στόχος δημιουργίας των Διαρθρωτικών Ταμείων, δηλαδή η συμβολή τους στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και στην επίτευξη της οικονομικής συνοχής, όχι μόνο παραμένει ουσιαστικά ανεκπλήρωτος, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούμε επιδείνωση του χάσματος που χωρίζει τις καθυστερημένες περιφέρειες από τα αναπτυγμένα κέντρα, τόσο στην ύπαιθρο - και ιδιαίτερα στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές - όσο και στα αστικά κέντρα που μαστίζονται από τη μαζική και μακροχρόνια ανεργία, τη φτώχεια, την ανεπάρκεια ή και την πλήρη απουσία βασικών υποδομών, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
Σημειώνοντας τις θετικές παρατηρήσεις του εισηγητή ο Γ. Θεωνάς υπογράμμισε ότι «η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ακόμα πιο δυσμενής. Ελλιπής προγραμματισμός, αδιαφάνεια και μεγάλος αριθμός παρατυπιών και απατών στην εκτέλεση των προγραμμάτων - που συνέβαλαν στην αύξηση της κερδοφορίας του παρασιτικού κεφαλαίου - αντί για τη σύγκλιση οδήγησαν σε διεύρυνση της απόκλισης, όπως κατ' επανάληψη έχει ομολογήσει και η ίδια η Κομισιόν. Στην πραγματικότητα τα Διαρθρωτικά Ταμεία έχουν πολλές φορές χρησιμοποιηθεί ως μέσα διαβρωτικά της συνοχής και έγιναν τα μέσα εξυπηρέτησης την ανισόμετρης ανάπτυξης».
«Χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα αυτό της Ελλάδας, όπου, ενώ το 1996 μόνο δύο ελληνικές περιφέρειες ανήκαν στην κατηγορία των 10 πιο φτωχών περιφερειών της ΕΕ, την επόμενη μόλις χρονιά 7 ελληνικές περιφέρειες πέρασαν στην κατηγορία των 11 φτωχότερων περιφερειών της Ενωσης. Ειδικότερα η Ηπειρος κατέκτησε τον «προνομιακό» τίτλο της πιο φτωχής περιφέρειας της ΕΕ που φτωχαίνει κάθε μέρα και πιο πολύ, με αποτέλεσμα όλες οι ελληνικές περιφέρειες να «υποτάσσονται» στη «φιλανθρωπία» των κοινοτικών προγραμμάτων».
«Ταυτόχρονα - και αυτό δεν αναφέρεται πουθενά - επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση των περιφερειακών ανισοτήτων στο ίδιο το εσωτερικό των κρατών - μελών».
«Η ανεπάρκεια πόρων από τη δαμόκλειο σπάθη της "Ατζέντας 2000" και η συνεχής περικοπή τους για να ικανοποιηθούν άλλες ανάγκες, π.χ. της διεύρυνσης, όχι μόνο δε συμβάλλουν στην ενίσχυση της συνοχής και στη σταθεροποίηση του επιπέδου ανάπτυξης, αλλά αντίθετα δημιουργούν κλυδωνισμούς που οξύνουν την κοινωνικο-οικονομική αποσύνθεση των περιφερειών», σημείωσε ο Γ. Θεωνάς. «Επίσης, στην πραγματικότητα οι χρηματοδοτήσεις τόσο των Διαρθρωτικών Ταμείων όσο και του Ταμείου Συνοχής είναι σαφώς μικρότερες από αυτές που αναφέρονται αριθμητικά», επειδή, σύμφωνα με τη 10η έκθεση οικονομικής και κοινωνικής συνοχής «οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 30-40% της συνολικής χρηματοδότησης που εισρέει στα φτωχότερα κράτη - μέλη, επιστρέφει στα πλουσιότερα με τη μορφή αγοράς τεχνολογίας ή κεφαλαιουχικού εξοπλισμού. Τη μερίδα του λέοντος την απολαμβάνουν πάντα οι... μελέτες και οι κάθε λογής σύμβουλοι».
Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «η κατάσταση αυτή και η διαγραφόμενη επιδείνωσή της δεν επιτρέπει σε κανένα και πολύ περισσότερο στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους να δικαιολογήσουν και να ασπαστούν την εκτίμηση για θετικότατα αποτελέσματα» στη λειτουργία των Διαρθρωτικών Ταμείων.