Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οργιο μηχανισμών για το σπάσιμο της απεργίας

Με τραμπουκισμούς, εκβιασμούς, απειλές, ακόμα και συλλήψεις, κυβέρνηση και εφοπλιστές, με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να χτυπήσουν τους απεργούς ναυτεργάτες

Ολες οι μέχρι τώρα απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις έχουν τσακιστεί πάνω στην αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και των εργαζομένων που συμμετέχουν στην περιφρούρηση της απεργίας
Ολες οι μέχρι τώρα απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις έχουν τσακιστεί πάνω στην αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και των εργαζομένων που συμμετέχουν στην περιφρούρηση της απεργίας
Από τη μια, οι εφοπλιστές, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και οι τραμπούκοι τους, μεμονωμένοι δήθεν «αγανακτισμένοι» αγρότες, οδηγοί και άλλοι, αλλά και εισαγγελείς και λιμενικά όργανα. Από την άλλη, οι ναυτεργάτες, οι χιλιάδες νησιώτες, η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών που μοχθούν στην αποκομμένη από τους εφοπλιστές και τις κυβερνήσεις τους Ελλάδα, οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι, οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, που σαν μια γροθιά βρίσκονται πάνω στους καταπέλτες περιφρουρώντας μια ακόμα μεγαλειώδη ναυτεργατική απεργία. Τάξη ενάντια σε τάξη. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της απεργιακής μάχης που κανείς από τους καλοθελητές των εφοπλιστών, με πρώτο το παραπαίδι τους υπουργό Μ. Κεφαλογιάννη, δεν μπορεί να τη διαστρεβλώσει, να την κρύψει, να την «κόψει» στα μέτρα του.

Το «μαύρο» μπλοκ επιστράτευσε και τη Δικαιοσύνη. Χτες, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, απαιτώντας να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Την ίδια ώρα της κατάθεσης της αίτησης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας με δηλώσεις του ότι «δεν καταλαβαίνω γιατί απεργούν οι ναυτεργάτες» (!), όχι μόνο κάλυπτε τους εφοπλιστές, αλλά, έδινε ταυτόχρονα και «γραμμή» στους δικαστές. Η αίτηση θα εκδικαστεί σήμερα στις 10 το πρωί στα δικαστήρια του Πειραιά. Ενώ την ίδια ώρα έξω από τα δικαστήρια ναυτεργάτες και εργαζόμενοι καλούνται από ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, να δώσουν με τη μαζική συμμετοχή τους, την κατάλληλη απάντηση.

Μάχη στους καταπέλτες

Στο μεταξύ, τα πληρώματα μαζί με τους εργαζόμενους της στεριάς, μέχρι και χτες το βράδυ έδιναν μάχη σώμα με σώμα στους καταπέλτες, με τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς στην Κρήτη, ενώ μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας δόθηκε χτες, όπως και τις προηγούμενες μέρες, με ιδιαίτερη αποφασιστικότητα και σε άλλα λιμάνια της χώρας, όπως στην Πάτρα, στην Κόρινθο, στη Ραφήνα, στη Ρόδο, στο Λαύριο, στη Ζάκυνθο και αλλού.

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι του Ηρακλείου (εκλογική περιφέρεια του υπουργού των εφοπλιστών), μια μειοψηφία τραμπούκων, δήθεν «αγανακτισμένων» παραγωγών και αγροτών, υποκινούμενοι καθαρά από τον Κεφαλογιάννη, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, από προχτές το απόγευμα βρίσκονται σε πλήρη δράση. Προχτές, επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των απεργών ναυτεργατών του πλοίου «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», τραυματίζοντας ένα μέλος του πληρώματος, έκαψαν τους κάβους του πλοίου και πολλά άλλα!

Χτες, ο καλοστημένος απεργοσπαστικός μηχανισμός ενισχύθηκε με δυνάμεις από το Λασίθι και την Ιεράπετρα εντείνοντας την πρόκληση. Κατέλαβαν το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης και απαίτησαν να επιβληθεί σε βάρος των ναυτεργατών το έσχατο φασιστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης! Μάλιστα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί από αυτούς, είχαν δράσει και ενάντια στους αγροτικούς αγώνες επί ...«σοσιαλδημοκρατικής» κυβέρνησης!

Το γεγονός ότι τα επεισόδια αυτά υποκινήθηκαν από τον υπουργό και την κυβέρνηση επιβεβαιώνει και υπόμνημα που απέστειλε η Τοπική Ενωση Δήμων Ν. Ηρακλείου, όπου ανάμεσα στα άλλα ζητά από την κυβέρνηση «να μην πυροδοτεί με ενέργειες τις συγκρούσεις μεταξύ διάφορων κοινωνικών ομάδων»...

Με το πιστόλι στον κρόταφο

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ, εφοπλιστές και λιμενικοί είχαν βάλει το «πιστόλι στον κρόταφο» των απεργών ναυτεργατών, πλήρωμα του πλοίου «ΕΤΖΙΑΝ ΓΚΛΟΡΙ» του εφοπλιστή Αγαπητού, προκειμένου να αποπλεύσει από τα Χανιά, ενώ όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επιχειρήθηκε η φόρτωση του πλοίου με οχήματα, «από ανθρώπους άσχετους με το αντικείμενο», βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του πλοίου, τη ζωή και την ασφάλεια των ναυτεργατών και των επιβαινόντων. Η παρέμβαση των ναυτεργατών κρατούσε μέχρι και αργά το βράδυ το πλοίο δεμένο στο λιμάνι.

Παρόμοιο περιστατικό εκτυλίχτηκε και σε πλοία στο λιμάνι της Κορίνθου με τη συγκατάθεση όπως καταγγέλλουν τα δύο σωματεία του Λιμενικού Κωνσταντίνου Τριγώνια που εκτελούσε χρέη αξιωματικού φυλακής. Τα ναυτεργατικά σωματεία χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους απεργοσπαστικές ενέργειες όχι μόνο παράνομες, αλλά και εγκληματικές και απαιτούν να σταματήσει κάθε απόπειρα που καταπατά το απεργιακό δικαίωμα των ναυτεργατών.

Την Παρασκευή το απόγευμα στο Λαύριο καταγράφηκαν σπουδαία στιγμιότυπα, καθώς ο εφοπλιστής Γούτος, πήρε την απάντηση που έπρεπε στην τρομοκρατική επιχείρηση που έστησε, προκειμένου να σπάσει την απεργία στα δύο επιβατηγά του πλοία. Δίπλα στους απεργούς ναυτεργάτες συμπαρατάχτηκαν εργαζόμενοι και ψαράδες της περιοχής. Οι τελευταίοι ήταν εφοδιασμένοι όχι μόνο με την αλληλεγγύη τους, αλλά με κρασί και ψάρια μετατρέποντας την περιφρούρηση σε γλέντι.

Απειλές και συλλήψεις

Στη Ραφήνα, στο κενό έπεσε επίσης παρόμοια απεργοσπαστική προσπάθεια του εφοπλιστή Διαμαντή για τον απόπλου του πλοίου του «ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ», οποίος έβαλε τους μπράβους του, να προπηλακίσουν συνδικαλιστές, ενώ χτες στην Πάτρα συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ απειλήθηκαν ευθέως με συλλήψεις από τον εισαγγελέα που κατέφτασε στο λιμάνι με... εντολή προφανώς του μεγαλοεφοπλιστή Π. Παναγόπουλου, ιδιοκτήτη των πλοίων «ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ» των οποίων τα πληρώματα απεργούν.

Η τρομοκρατία και οι απεργοσπαστικές προσπάθειες άρχισαν να κλιμακώνονται πολύμορφα από το Σάββατο, με επίκεντρο τη Δυτική Ελλάδα, την Πάτρα, αλλά και τη Ρόδο. Με εκβιασμούς και με τη σύμπραξη του Λιμεναρχείου, ακόμα και με τραμπουκισμούς σε βάρος συνδικαλιστών, έγινε προσπάθεια να λειτουργήσει η γραμμή Ζάκυνθος - Κυλλήνη, ενώ με πρόσχημα τα πλοία που κατέφταναν από Ιταλία και τον υπερκορεσμό του λιμανιού της Πάτρας, επιχειρήθηκε ο απόπλους πλοίων από το λιμάνι της Αχαϊκής πρωτεύουσας. Στη Ρόδο, οι λιμενικές αρχές έφτασαν στο σημείο να συλλάβουν νεολαίο που συμμετείχε στην περιφρούρηση της απεργίας, για να τον αφήσουν ελεύθερο μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ