Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΜΕ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ 2006 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ 16 ΚΑΙ 17 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΟΛΟΙ στους καταπέλτες!

Ξεκινάει αύριο η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση

Πανναυτεργατικό ξεσηκωμό έχουν σημάνει οι ταξικές δυνάμεις στα λιμάνια όλης της χώρας, για την 48ωρη απεργία που ξεκινάει αύριο
Πανναυτεργατικό ξεσηκωμό έχουν σημάνει οι ταξικές δυνάμεις στα λιμάνια όλης της χώρας, για την 48ωρη απεργία που ξεκινάει αύριο
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία της 48ωρης προειδοποιητικής απεργιακής κινητοποίησης των ναυτεργατών στις 16 και 17 του Φλεβάρη με προοπτική κλιμάκωσής της. Τα μέλη των ταξικών δυνάμεων οργώνουν καθημερινά τα λιμάνια της χώρας και τα καράβια προκειμένου να φτάσει σε κάθε ναυτεργάτη το σύνθημα του πανναυτεργατικού ξεσηκωμού.

Ηδη κλιμάκια συνδικαλιστών βρίσκονται στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, καλώντας τους ναυτεργάτες να δώσουν ισχυρή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Μια απάντηση ενωμένη και μαζική, που θα σηκώσει αναχώματα και στο αντιναυτεργατικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή και παράλληλα θα σημάνει την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους.

Ολα τα πλοία αύριο και μεθαύριο θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια και οι ναυτεργάτες από τους καταπέλτες θα εναντιωθούν στα νέα καταστροφικά σχέδια που καταστρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους ίδιους, τους σπουδαστές και τους νησιώτες.

Στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών θα βρίσκονται και σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών» στους καταπέλτες των πλοίων τις ημέρες της απεργίας. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου καλεί όλους τους σπουδαστές «να συνεχίσουμε τη δράση μας με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου -εκτρώματος» και υπογραμμίζει πως «διεκδικούμε τη λύση των προβλημάτων μας με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές μας ανάγκες, συντονίζουμε τα βήματά μας με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους ναυτεργάτες».

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο

Λίγα 24ωρα πριν την απεργία, συνεχίστηκε και χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Την απόσυρσή του ζήτησε για μια ακόμη φορά το ΚΚΕ, αλλά και οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων.

Μιλώντας στην επιτροπή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) Σ. Τσιμπόγλου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ψευδεπίγραφο, που μοναδικό στόχο έχει την ικανοποίηση των αιτημάτων των εφοπλιστών και της ΕΕ.

Και αυτό το νομοσχέδιο, είπε, κινείται στη λογική των τεσσάρων ελευθεριών κίνησης του Μάαστριχτ (κεφαλαίου, υπηρεσιών, εργαζομένων και εμπορευμάτων), που στόχο έχουν να συμπιέσουν το λεγόμενο «κόστος εργασίας» και να αυξήσουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Μιλώντας για τη ναυτιλία, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν στα ποντοπόρα πλοία εννιά μειώσεις οργανικών συνθέσεων, μειώθηκε η ελληνική σημαία και ο αριθμός των απασχολουμένων, ενώ αυξήθηκε η εργασία αλλοδαπών με χαμηλούς μισθούς και χωρίς ασφάλιση.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη επανέλαβε για μία ακόμα φορά την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος στο νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ότι με αυτό συμφωνούν μόνο οι εφοπλιστές, που στόχο έχουν την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης και την παροχή σε αυτούς νέων προνομίων.

Χέρι χέρι κυβέρνηση - εφοπλιστές

Ο εκπρόσωπος της ΠΝΟ Ν. Καρατζάνης, υπό το βάρος των πανναυτεργατικών αντιδράσεων, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ ο εκπρόσωπος της Ενωσης Εκπαίδευσης Ναυτικών κατήγγειλε ότι υπάρχουν τεράστια κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολών.

Θετικά βλέπουν τις διατάξεις για την ιδιωτικοποίηση των σχολών οι εφοπλιστές. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των ακτοπλόων Γ. Στρίντζης έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι το κράτος απομυζά τη ναυτιλία! Τάχθηκε υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας και προκλητικά τάχθηκε κατά της επικείμενης απεργίας των ναυτεργατών, ισχυριζόμενος ότι αυτή στρέφεται κατά των κατοίκων των νησιών που θα μείνουν αποκλεισμένοι για δύο μέρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης που είδε πίσω από την απεργία «εσωτερικές ισορροπίες της ΠΝΟ» και «πολιτικές σκοπιμότητες». Ο υπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και στο λιμάνι του Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ