Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ

ΣΕΟΥΛ.- Ο προχτεσινός υποτιθέμενος δημόσιος διάλογος της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης του Προέδρου Ρο Μου Γιουν με τους αγρότες και το λαό της χώρας του για το «ελεύθερο εμπόριο», σε αίθουσα υπουργείου στη Σεούλ, δεν ήταν παρά μια φιέστα για το «θεαθήναι». Χτες, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοινώθηκε πως επίκειται σύντομα η έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου «μέχρι τον Ιούνιο του 2007». Και ας αντιδρούν και ας διαμαρτύρονται εδώ και μήνες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες αγρότες λέγοντας πως η σύναψη μίας συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» με οποιαδήποτε χώρα θα σημάνει την αρχή του τέλους τους, αφού η επέλαση εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων εις βάρος της εγχώριας παραγωγής θα τους οδηγήσει στη χρεοκοπία...

Εκπρόσωποι αγροτικών ενώσεων μίλησαν χτες για κυβερνητικό εμπαιγμό, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ρο Μου Γιουν πως είχε ήδη συμφωνήσει μυστικά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ το κλείσιμο συμφωνίας για «ελεύθερο εμπόριο». Απαίτησαν δε να επιβεβαιωθεί η ακριβής ημερομηνία και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς... Στην Ουάσιγκτον, πάντως, την ίδια ώρα, ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Ρομπ Πόρτμαν και ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εμπορίου Κιμ χιουν-τσονγκ ήταν έτοιμοι να ανακοινώσουν πανηγυρικά... την έναρξη των συνομιλιών..

Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη (μετά την Κίνα) χώρα εξαγωγής νοτιοκορεατικών προϊόντων, ενώ οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών το 2003 ανήλθαν σε 61 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org