Με την προκλητική δικαιολογία ότι κατά τη διάρκεια της ανεργίας βγαίνουν για πάνω από μία μέρα από τα σύνορα της χώρας
Αντιμέτωποι με την ένταση της αντεργατικής επίθεσης στα δικαιώματά τους βρίσκονται οι οικονομικοί μετανάστες και ιδιαίτερα όσοι εργάζονται στις κατασκευές. Αυτή την περίοδο χτυπιέται το δικαίωμά τους στο επίδομα ανεργίας με πρόσχημα την περιστασιακή έξοδό τους από τη χώρα. Μετά τους μουσουλμάνους αμμοβολιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που ο ΟΑΕΔ αποφάσισε να τους κόψει το εποχιακό επίδομα, τώρα μπήκαν στο στόχαστρο οι οικοδόμοι μετανάστες και κυρίως οι Αλβανικής υπηκοότητας.
Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ κόβουν το επίδομα ανεργίας σε όσους, στο διάστημα παροχής του, βγουν έξω από τα σύνορα της χώρας για περισσότερο από μία ημέρα.
Στην Κοζάνη το πρόβλημα απειλεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με δεδομένο ότι μπαίνουν στο στόχαστρο περισσότερες από 500 οικογένειες μεταναστών. Στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στην Αλβανία όπου έχουν τους ηλικιωμένους γονείς ή τις οικογένειές τους. Κάθε φορά αναγκάζονται να επιστρέφουν αυθημερόν και όταν δεν τα καταφέρνουν τους κόβουν το επίδομα.
Χτες το πρωί εκατοντάδες οικοδόμοι της Κοζάνης, μετανάστες και Ελληνες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και μαχητική πορεία που κατέληξε έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ. Εκεί προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του καταστήματος από τις 11 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.
Ελληνες και μετανάστες, με μπροστάρη το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, διεκδίκησαν νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες, αναγνώριση και μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στις χώρες προέλευσής τους. Απαίτησαν να μην γίνεται περικοπή του Ταμείου Ανεργίας για απουσία εκτός της χώρας, όταν αυτή δεν υπερβαίνει τις δέκα εργάσιμες ημέρες στο διάστημα της επιδότησης της ανεργίας. Να επιστραφούν οι κρατήσεις της επιδότησης ανεργίας για το διάστημα από 19 Δεκέμβρη 2005 ως 20 Γενάρη 2006 γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση για το μέτρο της περικοπής λόγω εξόδου από τη χώρα.
Οπως ανέφεραν, η ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωσή τους και την ομαλή οικογενειακή τους ζωή.
«Δε φτάνει που μας αναγκάζουν να δουλεύουμε με χαμηλά μεροκάματα και πολλές φορές χωρίς ασφάλιση, τώρα μας κόβουν και το επίδομα ανεργίας σε όσους καταφέρνουμε να το κατοχυρώσουμε εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα ένσημα», δήλωσε στο «Ρ» ο Ι. Κάστριοτ, οικοδόμος που εργάζεται στην Ελλάδα από το 1991 και κατάφερε να νομιμοποιηθεί μόλις το 1998.
Και ξεκαθάρισε πως οι μετανάστες, με οργανωτή της πάλης τους το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων, θα συνεχίσουν τον αγώνα με πιο δυναμικές μορφές εάν δε δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημά τους.