Motion Team |
Από τις 11 Γενάρη, οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει το εργοστάσιο της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας την ανάκληση του «λουκέτου» |
Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Για εμάς δεν ισχύει κανένα επιχείρημα από αυτά που προβάλλει η διοίκηση της εταιρίας και γενικότερα η κυβέρνηση, που να δικαιολογεί το κλείσιμο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Μία μόνο εξήγηση υπάρχει: Η πλήρης παράδοση του τομέα αυτού σε άλλους, ισχυρότερους επιχειρηματίες. Να καλυφθεί δηλαδή ο τομέας από αυτούς που ενδιαφέρονται για τα μεγαλύτερα κέρδη. Ο,τι κι αν συμβαίνει, ό,τι και αν συμβεί, δεν μπορεί να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Εμείς συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους για να παραμείνει η επιχείρηση ανοιχτή, να μη χάσει κανείς τη δουλιά του και σε κάθε περίπτωση με βάση τις δικές τους προτάσεις, θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των διεκδικήσεών τους».
Από την πλευρά της συνδικαλιστικής αντιπροσωπείας, ο Νίκος Ορφανός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία ενημέρωσης σε όλα τα κόμματα της Βουλής «για το έγκλημα που επιχειρείται στα Λιπάσματα», τονίζοντας την απόφαση των εργαζομένων να μην επιτρέψουν «να σταματήσει ούτε μία ώρα να λειτουργεί το εργοστάσιο».
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, υπενθύμισε ότι το εργοστάσιο τελεί υπό κατάληψη από τις 11 Γενάρη και ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση του «λουκέτου», ώστε «να καθήσουμε στη συνέχεια και να δούμε την οποιαδήποτε δυνατότητα προοπτικής υπάρχει και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του εργοστασίου».
Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα πραγματοποιούν σήμερα νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης που καταδικάζει στην ανέχεια και την ανεργία 600 οικογένειες. Την ίδια ώρα στο υπουργείο είναι προγραμματισμένη να γίνει η τριμερής συνάντηση.
Προκειμένου να συμμετέχουν στη σημερινή συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα αναχώρησαν τα μεσάνυχτα από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Τα λεωφορεία για τη μεταφορά τους ναυλώθηκαν με έξοδα του Συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας, ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα τους για να μην κλείσει το εργοστάσιο. Θυμίζουμε ότι βασικοί μέτοχοι της ΒΦΛ είναι οι τράπεζες «Εθνική», «Αλφα» και «Εμπορική» η οποία μάλιστα κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο από το 40%.
Στο πλευρό των εργαζομένων της ΒΦΛ και του αγώνα που διεξάγουν παίρνουν τη θέση τους καθημερινά και νέοι φορείς, εργατικά σωματεία. Την Κυριακή τους επισκέφθηκε στο χώρο του εργοστασίου που τελεί υπό κατάληψη, αντιπροσωπεία του Σωματείου Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας, ενώ χτες βρέθηκε στο πλευρό τους και πολυμελής αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΕΛΒΟ.
Να ανασταλεί το κλείσιμο του εργοστασίου της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη ζητάει με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς και τις τράπεζες - μετόχους και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση βιώσιμη και αναδεικνύοντας τις τεράστιες συνέπειες που θα προκύψουν από το μεθοδευόμενο «λουκέτο» για την ποιότητα και την τιμή των λιπασμάτων που προμηθεύονται οι αγρότες. «Το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης είναι το μόνο που παράγει μια σειρά από σύγχρονα και απαραίτητα λιπάσματα, καθώς και άλλα χημικά προϊόντα (που σημαίνει ότι αυτά θα υποκατασταθούν από εισαγωγές), ενώ έχει την ικανότητα να παράξει και άλλα νέα χημικά προϊόντα και οικολογικά λιπάσματα» σημειώνει ανάμεσα στα άλλα το ΤΕΕ.