Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Γερμανός διοικητής των ΟΗΕ - ΕΕ

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Τη διπλή ιδιότητα του Υπατου Εκπροσώπου του ΟΗΕ και του ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη απέκτησε από χτες και επίσημα ο Γερμανός πολιτικός Κρίστιαν Σβαρτζ Σίλινγκ αντικαθιστώντας τον προκάτοχό του Βρετανό (στυγνό διοικητή με απόλυτες υπερεξουσίες) Πάντι Ασντάουν.

Η θητεία του έχει οριστεί να είναι μονοετούς διάρκειας με πιθανότητα παράτασης μέχρις ότου τουλάχιστον οι (προωθούμενες από ΗΠΑ και ΕΕ) συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη επιτρέψουν (τυπικά τουλάχιστον... μέχρι το 2007) την κατάργηση της θέσης του Υπατου Εκπροσώπου του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο...

Ο διορισμός του θεωρείται κοινής αποδοχής και από τη σερβοβοσνιακή και από την κροατομουσουλμανική κοινότητα του προτεκτοράτου. Ο ίδιος δήλωσε ότι ένας από τους πρώτους του στόχους θα είναι να φέρει τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ...«πιο κοντά» στην ΕΕ αλλά και να αντιμετωπίσει τη φτώχεια που πλήττει τη χώρα, πλέον 11 χρόνια μετά την ανάπτυξη των πολυεθνικών (τότε ΝΑΤΟικών, σήμερα ευρω-ενωσιακών) στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής. «... Εάν οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτε να φάνε, εάν κάποιοι εξακολουθούν να ζουν μέσα στις σκηνές, τότε κάτι πάει στραβά... Τότε καμία δημοκρατία δεν μπορεί να είναι πειστική».

Ο Σίλινγκ γεννήθηκε το 1930. Το 1968 εντάχθηκε στη δυτικογερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ενωση. Πρωτοεξελέγη βουλευτής της γερμανικής Βουλής το 1976 και το 1982 διορίστηκε υπουργός Τηλεπικοινωνιών επί καγκελαρίας Κολ. Παραιτήθηκε δέκα χρόνια μετά διαμαρτυρόμενος για την «αδράνεια» της Γερμανίας σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου που διαμέλησε (ως το 1995) την πρώην Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ