Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πρίστινα και Τίρανα βλέπουν μόνο ... «ανεξαρτησία»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Σαν ...«μόνη λύση» για την «ειρήνη και τη σταθερότητα» του Κοσσυφοπεδίου και της ευρύτερης περιοχής πρόβαλαν χτες την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Αγκίμ Τσέκου και η ηγεσία των Αλβανών στη διάρκεια συνάντησής τους στα Τίρανα. Ωστόσο, ο Τσέκου διευκρίνισε (απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση) πως η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα γίνει «σε συντονισμό με τους διεθνείς παράγοντες» προκειμένου να αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και «τις περισσότερες χώρες της ΕΕ»...

Σε άλλο σημείο, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών είδε τάχα σαν «πιθανή» τη στρατιωτική απειλή της Σερβίας «όχι μόνον στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Ζενγκ Τσινγκχόνγκ. Ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι όταν έρθει το θέμα του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Κίνα θα αντιδράσει» εάν η προτεινόμενη λύση δε βρει σύμφωνες και τις δύο πλευρές...

Παράλληλα, ο Σερβοβόσνιος πρωθυπουργός Μίλοραντ Ντόντικ άφησε κατά μέρους τις γνωστές θέσεις του περί αποχώρησης της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, υποστηρίζοντας πως ο καθορισμός του μελλοντικού καθεστώτος για το Κοσσυφοπέδιο «δε θα επηρεάσει τις σχέσεις» στο εσωτερικό της Βοσνίας.

Τέλος, το Βελιγράδι κάλεσε χτες τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να απόσχουν από τις εκλογές της 17ης Νοέμβρη που έχει κηρύξει η ύπατη διοίκηση του ΟΗΕ στην επαρχία, επικαλούμενη τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας για τις μειονότητες στην περιοχή.

  • Τη σύναψη αμυντικής συμφωνίας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία συζήτησε χτες στην Αγκυρα ο αρχηγός του σερβικού στρατού, αντιστράτηγος Ζντράβκο Πόνος, με τον Τούρκο ομόλογό του στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ