Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΣΡΑΗΛ
ΟΧΙ στην κατάργηση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου

«Η επιτυχία του κινήματος "Χαμάς" στις παλαιστινιακές εκλογές συνεπάγεται μια σημαντική αλλαγή στην παρούσα κατάσταση στις κατεχόμενες περιοχές, σε ό,τι αφορά την ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη και σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή συνολικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΓ του κόμματος δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η «Χαμάς» έχει ενισχυθεί από την επίσημη πολιτική του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κίνδυνος είναι πως στο άμεσο μέλλον η κυβέρνηση του Ισραήλ, με τη στήριξη της κυβέρνησης Μπους, θα χρησιμοποιήσει τη νίκη της «Χαμάς» ως πρόσχημα για στρατιωτικές ενέργειες ενάντια στους Παλαιστινίους και το Ιράν.

«Η διαρκής επίσημη πολιτική της κατοχής του Ισραήλ, που στηρίζεται πλήρως από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τα βάσανα που δημιουργήθηκαν σαν αποτέλεσμα πολλών δεκαετιών κατοχής, τα χιλιάδες θύματα, η συνεχιζόμενη κατασκευή αποικιών και το διαχωριστικό τείχος, από τη μια, και, από την άλλη, η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με τους Παλαιστινίους και η απόφασή της να αποσύρει το στρατό και τις αποικίες από τη λωρίδα της Γάζας μονομερώς - όλα αυτά έχουν αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή και έχουν ενισχύσει τη "Χαμάς". Σ' αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αδυναμία της Παλαιστινιακής Αρχής και η δημόσια αποκάλυψη περί διαφθοράς. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει πολλούς Παλαιστινίους να ψηφίσουν τη "Χαμάς" ως μέσο διαμαρτυρίας ενάντια στη "Φατάχ"», επισημαίνεται.

Στην ανακοίνωση του ΚΚ Ισραήλ, τονίζεται ότι «πριν πολύ καιρό, είχαμε υποδεχτεί θετικά το λαϊκό χαρακτήρα του πρώτου ξεσηκωμού των Παλαιστινίων και είχαμε ασκήσει κριτική στο στρατιωτικό σχήμα του δεύτερου. Εκτιμήσαμε μάλιστα ότι η ένοπλη πάλη και οι τρομοκρατικές ενέργειες δε θα οδηγήσουν στον τερματισμό της κατοχής, αλλά, αντίθετα, θα αυξήσουν την επιθετικότητα των κατεχόμενων δυνάμεων».

Το Σεπτέμβρη του 2005, το ΚΚ Ισραήλ δημοσίευσε ένα στρατηγικό ντοκουμέντο, που έκανε ανάλυση για το σχέδιο αποδέσμευσης του Σαρόν. «Αυτό το κείμενο συμπεριλάμβανε την εκτίμηση ότι μετά την αποδέσμευση θα υπήρχε ένας κλονισμός, τόσο στο ισραηλινό, όσο και στο παλαιστινιακό πολιτικό πεδίο. Αυτή η πρόβλεψη πραγματοποιήθηκε με τη νίκη της "Χαμάς" και από τις αμέτρητες αλλαγές που ήδη έχουν γίνει στον πολιτικό χάρτη των ισραηλινών κομμάτων».

«Οι ηγέτες της "Καντίμα", της "Λικούντ" και των Εργατικών κομμάτων έσπευσαν να ανακοινώσουν, μετά τη νίκη της "Χαμάς", πως το Ισραήλ δεν έχει κανέναν σύμμαχο στην πλευρά των Παλαιστινίων. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως η τελευταία δεκαετία έχει σημαδευτεί από την άρνηση των ισραηλινών κυβερνήσεων σε οποιαδήποτε πολιτική διαπραγμάτευση, που θα οδηγούσε στον τερματισμό της διαμάχης με την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αντί να οδηγηθούμε σε μιαν ειρηνική συμφωνία που να βασίζεται στις γραμμές της 4ης Ιούνη του 1967, οι ισραηλινές κυβερνήσεις έχουν οδηγήσει τον παλαιστινιακό λαό σε λιμοκτονία, τους έχουν φυλακίσει πίσω από τοίχους, έχουν κλέψει τα εδάφη τους και έχουν δημιουργήσει σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη πολιτικό και φυσικό απαρτχάιντ», προστίθεται.

Το ΚΚ Ισραήλ εκτιμά πως «η νίκη της "Χαμάς" μπορεί να δυναμώσει τις δεξιές δυνάμεις του Ισραήλ και την πολιτική άρνησης της ισραηλινής κυβέρνησης» και «προειδοποιεί ενάντια σε κάθε προσπάθεια του ισραηλινού καθεστώτος να καταχραστεί τα παλαιστινιακά εκλογικά αποτελέσματα ως δικαίωση για την ενίσχυση της καταπίεσης και την παραπέρα κατοχή των εδαφών, καθώς και τη ρατσιστική καμπάνια εκδίωξης ενάντια στους Αραβες πολίτες του Ισραήλ».

Το ΚΚ Ισραήλ καλεί «τους φίλους της ειρήνης στο Ισραήλ, Εβραίους και Αραβες, να απωθήσουν την προσπάθεια κατάργησης του παλαιστινιακού λαού και τις πολιτικές συνωμοσίες από τους Ισραηλινούς ηγέτες και την κυβέρνησης Μπους ενάντια στη δίκαιη ειρήνη και την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο σθένος την πάλη μας για την εκκένωση όλων των κατεχόμενων εδαφών του 1967 και για μια γενική και δίκαιη ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ