Σάββατο 21 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ο αγωγός της «ανεξαρτησίας»

Συμφωνία για κοινό δίκτυο φυσικού αερίου

Από τη συνάντηση Τσάβες, Λούλα, Κίρσνερ

Associated Press

Από τη συνάντηση Τσάβες, Λούλα, Κίρσνερ
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Ετοιμα έως τα τέλη Ιούλη θα είναι τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, μήκους 8.000 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι πρόεδροι της Αργεντινής της Βενεζουέλας και της Βραζιλίας, Ούγο Τσάβες, Νέστορ Κίρσνερ και Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα με το πέρας της 4ης τριμερούς Συνόδου τους.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες Φρίας, δήλωσε ότι το υπό σχεδιασμό νέο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, που θα εκταθεί σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής περιφερειακής συνεργασίας και μείωσης της επιρροής των ΗΠΑ. «Αυτό είναι το τέλος» της προσπάθειας της Ουάσιγκτον για επικυριαρχία στην περιοχή, δήλωσε ο Τσάβες, αναφερόμενος στο πλέγμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και σύμμαχοί της διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στις χώρες της περιοχής και η «αρχή της συναίνεσης της Νοτίου Αμερικής», κατέληξε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, όπως μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Οι τρεις ηγέτες ευελπιστούν ότι ο αγωγός αυτός θα συμβάλλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών των τριών χωρών, αλλά όχι μόνο: ο αγωγός θα ξεκινά από το Καράκας της Βενεζουέλας, θα περνά από το Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, και θα εκτείνεται επίσης έως τη Βολιβία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη. Μάλιστα, ο Τσάβες κάλεσε και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες να προσυπογράψει τη συμφωνία. «Ο Εβο έχει πει ότι θα εθνικοποιήσει τη βιομηχανία του αερίου. Ελπίζω να το κάνει σύντομα», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. Ο νέος αγωγός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός επταετίας και θα συμβάλλει στην εξαγωγή 100 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρένσα Λατίνα», το κόστος της επένδυσης αναμένεται να κυμανθεί από 17-20 δισ. δολάρια.

Φάρμακα για το AIDS

Πριν την 4η Σύνοδο των Τριών, προηγήθηκε διμερής συνάντηση των προέδρων της Αργεντινής και της Βραζιλίας, όπου ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσουν από κοινού στην ανέγερση ενός εργοστασίου που θα παράγει φάρμακα για την αντιμετώπιση του AIDS, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους για τη θεραπεία της ασθένειας. Η κατασκευή του εργοστασίου, που θα κοστίσει περίπου 10 εκατ. δολάρια, θεωρείται πιθανό ότι θα πραγματοποιηθεί στην Αργεντινή.

Και οι δύο χώρες παρέχουν δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία σε όλους τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV. Η Βραζιλία παράγει ορισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση του AIDS που δεν υπάγονται σε κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες και συμφώνησε με την Αργεντινή ώστε να πραγματοποιήσουν κοινή έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παλλαϊκό, τελευταίο «αντίο» στον πρόεδρο Τσάβες(2013-03-09 00:00:00.0)
Παλλαϊκό, τελευταίο «αντίο« στον πρόεδρο Τσάβες(2013-03-09 00:00:00.0)
Συμφωνίες και αντιτιθέμενα συμφέροντα(2008-08-06 00:00:00.0)
Αβέβαιη η πορεία του MERCOSUR(2007-01-28 00:00:00.0)
Ωθηση στην περιφερειακή συνεργασία(2006-04-27 00:00:00.0)
Αποσύρεται από την Κοινότητα των Ανδεων(2006-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ