Κυριακή 18 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

10. Ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, που βασίστηκε στα διδάγματα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, διακηρύσσει πως σκοπός του είναι «η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών με βάση το σεβασμό στην αρχή των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών», και πως τυχόν προβλήματα και συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται «με ειρηνικά μέσα, και σε συμμόρφωση με τις αρχές της Δικαιοσύνης και του Διεθνούς Δικαίου», καθώς επίσης με βάση την αρχή της μη-ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας. Αποτελεί κύριο καθήκον του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης, μπροστά στον 21ο αιώνα, να υπερασπιστεί μια τάξη πραγμάτων της ειρήνης, που θα βασίζεται σε αυτές τις αρχές. Ο ΟΗΕ θα πρέπει να λειτουργεί στη βάση αυτών των αρχών.

11. Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, που ονομάστηκε «ανθρωπιστική επέμβαση», ήταν μια ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση που παραβίαζε τη Χάρτα του ΟΗΕ και την εθνική κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας. Αποτελεί εφαρμογή του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ που ανατρέπει θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η συνάντηση σε επίπεδο υπουργών των αδεσμεύτων χωρών (1999) απέρριψε την επέμβαση στο εσωτερικό μιας χώρας στο όνομα της ανθρωπιστικής επέμβασης. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η ηγεσία του ΝΑΤΟ δηλώνουν δημόσια ότι θα διεξαγάγουν επιθέσεις ενάντια σε άλλα έθνη σε περίπτωση «ανθρωπιστικής» αναγκαιότητας.

12. Το «Νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ» έχει στόχο να εφαρμόσει μια πολιτική προληπτικών επιθέσεων έξω από τα σύνορά του, σε συνεργασία με αυτή την πολιτική των ΗΠΑ. Με τη νέα αυτή στρατηγική, το ΝΑΤΟ ανατρέπει επίσημα κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, όπως την αρχή της μη-επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας και της απειλής χρήσης βίας. Με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται βάναυσα ο Χάρτης του ΟΗΕ από το ΝΑΤΟ (ΗΠΑ και υπόλοιποι σύμμαχοι) το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή και εχθρό της ειρήνης και της ασφάλειας. Στην Ασία και τον Ειρηνικό, η νέα κατεύθυνση στη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας και οι νέοι κανονισμοί δίνουν τη δυνατότητα στην Ιαπωνία να συμμετέχει σε πιθανό πόλεμο των ΗΠΑ στην περιοχή. Η επανένωση της Κορέας θα πρέπει να επιτευχθεί στη βάση της ανεξαρτησίας και με ειρηνικό τρόπο. Η πολιτική επεμβάσεων των ΗΠΑ εμφανίζεται επίσης στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

13. Μια τέτοια παγκόσμια στρατηγική προληπτικών επιθέσεων έρχεται σε αντίθεση με μια τάξη πραγμάτων της ειρήνης, όπως αυτή είχε προβλεφτεί από το Χάρτη του ΟΗΕ και αποτελεί την πιο σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Καλούμε όλα τα κινήματα ειρήνης στον κόσμο να ασκήσουν πίεση, το καθένα στη δική του κυβέρνηση, και τους διεθνείς οργανισμούς, ενάντια σε αυτή την απειλή και να αγωνιστούν για την κατάκτηση μιας ειρηνικής τάξης πραγμάτων.

14. Οι αμερικανικές και άλλες ξένες βάσεις που βρίσκονται σε διάφορες χώρες δημιουργούν ποικίλα προβλήματα και έχουν αρνητικές επιδράσεις. Η στρατιωτική τους δράση και ο χαρακτήρας της δράσης εντός ξένων εδαφών παραβιάζει τη ζωή λαών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια και αποτελεί εκτός των άλλων αιτία πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων, εγκλημάτων, ηχορύπανσης και μιας σειράς άλλων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

15. Υποστηρίζουμε τα λαϊκά κινήματα που τάσσονται κατά του προνομιακού καθεστώτος που απολαμβάνουν τα αμερικανικά στρατεύματα, που αγωνίζονται για τον περιορισμό των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των ξένων βάσεων, για την αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν, λόγω της δράσης τους, τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, για την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του αριθμού των βάσεων και την οριστική απομάκρυνσή τους. Καλούμε σε συνεργασία μαζί μας όλες τις ευρύτερες δυνάμεις στα ζητήματα των στρατιωτικών συμμαχιών και μπλοκ, παραμερίζοντας τις διαφορετικές απόψεις.

16. Οι στρατιωτικές συμμαχίες και τα μπλοκ στοχεύουν στην υποστήριξη από τις χώρες - μέλη της παγκόσμιας στρατηγικής των ΗΠΑ, μειώνοντας παράλληλα και την εθνική τους κυριαρχία. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται για να δυναμώσει η πίεση της κοινής γνώμης για κατάργησή τους. Υποστηρίζουμε επίσης, την ιδέα ενός αδέσμευτου κινήματος και δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας σ' αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ