Κυριακή 18 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μπάσαρ αλ Ασαντ

Την πλήρη συμφωνία του με τις πολιτικές επιλογές του πατέρα του έσπευσε να εκφράσει ο Μπάσαρ αλ Ασαντ, μοναδικός υποψήφιος για την Προεδρία της Συρίας, μετά το θάνατο του, επί τριακονταετίας, Προέδρου Χαφέζ αλ Ασαντ.

Λίγες, μόλις ώρες, μετά την ανακοίνωση της απώλειας του Χαφέζ αλ Ασαντ, ο Μπάσαρ προήχθη σε αντιστράτηγο και αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, έτσι ώστε να διαφυλαχτεί η ανάδειξή του στην ηγεσία της χώρας. Συνεντεύξεις και φωτογραφίες του γιου του αποθανόντα Σύρου Προέδρου, που έχει σπουδάσει οδοντίατρος στο Λονδίνο, κατέκλυσαν τη Δαμασκό, αλλά και τα περισσότερα έντυπα του αραβικού κόσμου.

Πλήθος Αράβων ηγετών και δεκάδες εκπρόσωποι των δυτικών κυβερνήσεων έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους στο διάδοχο. Ξεχώρισε η παρουσία του Γάλλου Προέδρου Σιράκ, ο οποίος θέλησε με την κίνησή του αυτή να επισημάνει τη μείζονα σημασία που αποδίδει το Παρίσι στις σχέσεις του με τις αραβικές χώρες. Παρ' όλα αυτά, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν, παρά τις μετέπειτα διαψεύσεις, φέρεται να εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα του Μπάσαρ να κυβερνήσει με την αποφασιστικότητα του πατέρα του. Ανάλογες επιφυλάξεις εξέφρασε και το Ισραήλ.

Εντούτοις, ο αραβικός κόσμος και κυρίως η Ουάσιγκτον, διά στόματος της Μαντλίν Ολμπράιτ, εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στον Μπάσαρ εκμηδενίζοντας τις, έστω και ελάχιστες, ελπίδες που μπορεί να έτρεφε, και διατύπωσε, ο Ριφάατ αλ Ασαντ, εξόριστος αδελφός του εκλιπόντος, για επιστροφή στη χώρα αλλά και στην εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ