«Διαμάχη» στη Γερμανία για το ρόλο των πρακτόρων που βοηθούσαν τους Αμερικανούς
Associated Press |
Από τη νέα επίθεση σε κατοχική φάλαγγα |
Δίχως να μπορεί να αντιμετωπίσει τις αξιώσεις περί διερεύνησης σε βάθος της υπόθεσης της δράσης των Γερμανών πρακτόρων στο Ιράκ, ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών απλώς διαβεβαίωσε χτες τα μέλη του Κοινοβουλίου πως οι πράκτορές του ουδέποτε βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις να εντοπίσουν και να βομβαρδίσουν στόχους κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.
Ο Ερνστ Ουρλάου, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής αντικατασκοπίας BND σήμερα και επικεφαλής της επίμαχης επιχείρησης κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε στην επιτροπή Εξωτερικής Αντικατασκοπίας του Μπούντεσταγκ πως οι γερμανικές υπηρεσίες παρείχαν στις ΗΠΑ μόνον πληροφορίες που αφορούσαν μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί τους, όπως ανακοίνωσαν μέλη της εν λόγω επιτροπής.
Μολαταύτα, τα γερμανικά ΜΜΕ εξακολουθούν την πολεμική και προεκτείνουν το θέμα, τονίζοντας πως οι Γερμανοί πράκτορες λειτούργησαν ως «εντοπιστές» των αμερικανικών δυνάμεων στην περίπτωση του αεροπορικού βομβαρδισμού με στόχο τον Σαντάμ Χουσεΐν, υπόθεση που προκάλεσε γενικευμένη αγανάκτηση, δοθέντος ότι η γερμανική κυβέρνηση επισήμως είχε συνταχθεί με το γερμανικό λαό που είχε αντιταχθεί σθεναρά στον πόλεμο.
Στο μεταξύ στο ίδιο το Ιράκ, τουλάχιστον 17 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε τρεις διαφορετικές ένοπλες επιθέσεις, σε μία εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους 10 φρουροί αμερικανικής εταιρίας παροχής ασφάλειας, ενώ απήχθησαν και δύο Αφρικανοί μηχανικοί, ένας από το Μαλάουι και ένας από τη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», οι οποίοι εργάζονταν για λογαριασμό επιχείρησης κινητής τηλεφωνίας, της Ορασκόμ. Σε άλλη επίθεση στη νοτιοδυτική Βαγδάτη με στόχο το στενό κύκλο του υπουργού Αμύνης, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι. Ανάμεσά τους και ο σουνίτης σεΐχης Μοχάμεντ Σάντακ αλ Μπάταχ, ηγέτης της φυλής Μπουϊλέμπ στην επαρχία Αλ Ανμπάρ. Επίσης σε διάφορα σημεία σκοτώθηκαν άλλα 4 μέλη των δοτών αρχών ασφαλείας.
Πάντως, η απαγωγή της Αμερικανίδας δημοσιογράφου περιπλέκεται καθώς το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε βίντεο όπου άγνωστοι «απαγωγείς» απειλούν να εκτελέσουν την Τζιλ Κάρολ, εάν εντός 72 ωρών δεν απελευθερωθούν όλες οι γυναίκες που κρατούνται στις φυλακές της χώρας. Η Τζιλ Κάρολ είναι η 31η δημοσιογράφος που πέφτει θύμα απαγωγής στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου το Μάρτη του 2003.