Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Πολλά τα προβλήματα για τους κατοχικούς

Από τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης

Associated Press

Από τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ημέρες ανακοινώσεων διαφόρων πορισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει και του επικείμενου τετραετούς σχεδιασμού για τις Ενοπλες Δυνάμεις και το φάντασμα του Ιράκ πλανάται παντού.

Δύο διαφορετικές μεταξύ τους εκθέσεις συναινούν, τουλάχιστον σύμφωνα με το ΒΒC, ότι «ο αμερικανικός στρατός έχει υπερεκταθεί και ο κίνδυνος κατάρρευσης ελλοχεύει». Η μία είναι του Πενταγώνου που οι λεπτομέρειές της δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα και η άλλη «ομάδας» πρώην αξιωματούχων των κυβερνήσεων Κλίντον - όπως η πρώην ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ, του πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ Γουέσλεϊ Κλαρκ, του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Σάμουελ Μπέργκερ, του πρώην υπουργού Αμύνης Γουίλιαμ Πέρι κ.ά. Η ευκαιρία «χρυσή» και αντεπιτίθενται σφοδρά με τη συνέντευξη που έδωσαν για τη δημοσιοποίηση της 15σέλιδης έκθεσης και φυσικά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: «Ο στρατός ξηράς είναι σε τέτοια πίεση εξαιτίας του πολέμου του Αφγανιστάν και κυρίως του Ιράκ, που δυνητικοί αντίπαλοι μπορούν να μπουν σε πειρασμό να προκαλέσουν τις ΗΠΑ»...

Στο μεταξύ, νέα αιματηρή επίθεση σημειώθηκε την Πέμπτη στο Ιράκ με τρία θύματα. Στόχος ήταν ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, ο οποίος όμως δεν τραυματίστηκε, αλλά σκοτώθηκαν οι τρεις σωματοφύλακές του.

Επίσης ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε την Πέμπτη 419 κρατουμένους, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες. Οι απαγωγείς της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζιλ Κάρολ έχουν ζητήσει την αποφυλάκιση γυναικών κρατουμένων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση της ομήρου. Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι η απελευθέρωση των κρατουμένων ήταν προγραμματισμένη και δε συνδέεται με την υπόθεση της Κάρολ.

Ακόμη, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε την Τετάρτη από την έκρηξη μιας βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου νότια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε χτες ο στρατός των ΗΠΑ. Ο νέος θάνατος ανεβάζει σε επτά τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που βρήκαν το θάνατο στο Ιράκ από τη Δευτέρα.

Τέλος, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», σε ένοπλη επίθεση σκοτώθηκαν δύο μέλη της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, εκ των οποίων ένας ήταν ο αδελφός του ηγέτη της Πατριωτικής Ενωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βουλευτικές εκλογές με μπαράζ επιθέσεων...(2014-04-30 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις, επιθέσεις και νέα θανατική καταδίκη(2007-03-16 00:00:00.0)
Επεισοδιακή επανέναρξη της δίκης Σαντάμ(2005-12-06 00:00:00.0)
«Αστραπή» με αλλεπάλληλες επιθέσεις(2005-05-31 00:00:00.0)
Λουτρό αίματος(2004-12-09 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι επιθέσεις κατά Αμερικανών(2003-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ