Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΡΙΠΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Νέα θύματα, αλλά και πρόοδος ερευνητών

«Υπό έλεγχο», δείχνει να είναι η κατάσταση, αναφορικά με τη γρίπη των πουλερικών στην Τουρκία, ανακοίνωσε χτες στην Αγκυρα ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Υγείας Μάρκος Κυπριανού, ζητώντας ωστόσο απ' τις τουρκικές αρχές να παραμείνουν σε φάση «διαρκούς επαγρύπνησης». Πρόσθεσε, παράλληλα, πως η ΕΕ θα δώσει 8,5 εκατ. ευρώ στην Τουρκία στο πλαίσιο ενίσχυσης των προσπαθειών για αντιμετώπιση της νόσου, λέγοντας: «Η γρίπη των πουλερικών δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα για την Τουρκία, αλλά και για την Ευρώπη και τον κόσμο, γι' αυτό το λόγο η συνεργασία έχει ουσιώδη σημασία».

Πριν τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Κυπριανού στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Ρετζέπ Ακντάνγκ, οι αρχές των κατεχομένων στη Βόρεια Κύπρο ανακοίνωσαν πως εξετάσεις σε δείγματα πουλερικών στο χωριό Φαμαγκούστα έδειξαν ίχνη του ιού Η5 της γρίπης και πως τα έστειλαν σε βιολογικά εργαστήρια της Βρετανίας και της Τουρκίας για να εξακριβωθεί εάν είναι στελέχη του ιού Η5Ν1.

Το ίδιο 24ωρο, στην Ινδονησία ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 22χρονου εμπόρου πουλερικών από τον ιό Η5Ν1. Εάν εξακριβωθεί και απ' τις εργαστηριακές εξετάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας θα πρόκειται για το 15ο θύμα της νόσου στη χώρα. Την ίδια αιτία φαίνεται να είχε προχτές και ο θάνατος μιας 36χρονης Κινέζας.

Παράλληλα, χτες, διεθνής ομάδα επιστημόνων από την Ιαπωνία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο Γιοσιχίρο Καβάοκα ανακοίνωσε πως κατάφερε να εξακριβώσει με ποιον τρόπο οι ιοί της γρίπης τύπου Α (συμπεριλαμβάνονται και οι ιοί Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών) αναπαράγονται στα κύτταρα του οργανισμού που προσβάλλουν. Βρήκαν, λοιπόν, πως ο ιός μολύνει τα κύτταρα του ξενιστή, οργανώνοντας το γενετικό του υλικό σε σετ οκτώ μεταμεριδίων RNA. Σύμφωνα με τον Δρ. Καβάοκα, η πληροφορία αυτή σημαίνει πως οι έρευνες για τη δημιουργία νέων αποτελεσματικών αντιικών φαρμάκων θα πρέπει πλέον να προσανατολιστούν στο πώς θα διακοπεί η συγκεκριμένη διαδικασία αλληλεπίδρασης, ώστε να σταματήσει η αναπαραγωγή του ιού στα κύτταρα του ξενιστή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ