Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα μέτρα για τη βελτίωση της ζωής του λαού

Ανησυχία στο στρατόπεδο της αντίδρασης

Από την πρόσφατη ομιλία του Ου. Τσάβες στο νέο Κοινοβούλιο

Associated Press

Από την πρόσφατη ομιλία του Ου. Τσάβες στο νέο Κοινοβούλιο
Οι διαδικασίες εμβάθυνσης της «μπολιβαριανής διαδικασίας» στη Βενεζουέλα συνεχίζονται, με την ανακοίνωση της διανομής σπιτιών και διαμερισμάτων σε συγκροτήματα που παραμένουν ακατοίκητα σε οικογένειες και αστέγους, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιανομής της γης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Τσάβες ανακοίνωσε τη δεύτερη φάση του προγράμματος για τα παιδιά του δρόμου, που ονομάζεται, προς τιμήν της μαύρης νταντάς του Σιμόν Μπολίβαρ, Νέγρα Ιπολίτα. Το πρόγραμμα πλέον διευρύνεται και θα περιλαμβάνει και άλλους τομείς, όπως την πορνεία ή τα ναρκωτικά και ειδικά την επανένταξη και εκπαίδευση των νέων αυτών. Ταυτόχρονα, με σημαντικά ποσά, ενισχύθηκαν οι συνεταιρισμοί, που είναι ένα νέο στοιχείο της οικονομίας της Μπολιβαριανής Βενεζουέλας στον αγώνα τόσο για τη διατροφική επάρκεια, όσο και για την ανάπτυξη άλλων τομέων, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρά καπιταλιστικά μονοπώλια. Στο κοινωνικό πρόγραμμα «Βουέλβαν Κάρας», που εντάσσεται στην προσπάθεια της ενίσχυσης του βιοτικού επιπέδου του λαού ενάντια στη φτώχεια, συμμετέχουν, από το 2004 που ξεκίνησε, 300.000 άνθρωποι, που συνεργάζονται σε 5.617 παραγωγικούς συνεταιρισμούς που έχουν αναπτυχθεί σε περιφερειακό επίπεδο. Σε αυτό το πρόγραμμα, όπως και σε όλα τα άλλα κοινωνικά προγράμματα, το λαϊκό καθεστώς της Βενεζουέλας βλέπει την πορεία ανάπτυξης για το ξεπέρασμα του καπιταλισμού, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και τη μελλοντική σοσιαλιστική προοπτική.

Ανησυχεί η αντίδραση

Η εμβάθυνση προχωρά γοργά, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο πανικό στην «αντιπολίτευση», που και η τελευταία της προσπάθεια να ανατρέψει την κυβέρνηση Τσάβες απέτυχε. Προσπάθεια, που εκδηλώθηκε με την απόσυρσή της από τις εκλογές της 4ης Δεκέμβρη, αλλά κατέληξε μπούμερανγκ. Ετσι τώρα ο καρδινάλιος Καστίγιο Λάρα, με τις δηλώσεις του «περί ολίσθησης σε δικτατορία», αποτελεί πια «σημαία».

Σύμφωνα με ανεξάρτητα μέσα, μετά τις εμπρηστικές και γεμάτες μίσος δηλώσεις, τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης AD και COPEI και άλλα μικρότερα συναντήθηκαν χθες και ανακοίνωσαν ότι εξαιτίας της «απόλυτης συμφωνίας» τους με τα λεγόμενα του καρδιναλίου προγραμματίζουν και μεγάλη διαδήλωση για την Κυριακή 22 Γενάρη, ζητώντας «δίκαιες εκλογές και απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων»! Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Τσάβες θα βρίσκεται στη Λα Πας για την ορκωμοσία του Εβο Μοράλες, ενώ η 23η Γενάρη σηματοδοτεί την πτώση της δικτατορίας του στρατηγού Μάρκος Πέρες Χιμένες.

Στο Καράκας το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ

Περισσότεροι από 100.000 αντιπρόσωποι αναμένονται στο Καράκας, καθώς την επόμενη βδομάδα ανοίγει τις πύλες του, στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το 6ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.

«Εξουσία, πολιτική και οι αγώνες για κοινωνική απελευθέρωση», «Λαϊκή στρατηγική και αντίσταση», «Πλουτοπαραγωγικοί πόροι και δικαιώματα: Εναλλακτικές λύσεις έναντι των επιθετικών μοντέλων», «Εργασία, εκμετάλλευση και αναπαραγωγή», είναι μερικές από τις θεματικές ενότητες, που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του ΠΚΦ που θα ανοίξει τις πύλες του την Τρίτη 24 Γενάρη και θα διαρκέσει μέχρι τις 29.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ