Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΗ ΒΦΛ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικοί φταίχτες

Την αναγκαιότητα να στρέψουν οι εργαζόμενοι τα πυρά τους στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, μιλώντας το Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου του σωματείου

Σε κατάληψη του εργοστασίου της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας τη συνέχιση της λειτουργίας του

Motion Team

Σε κατάληψη του εργοστασίου της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας τη συνέχιση της λειτουργίας του
Την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προανήγγειλαν οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο, παρουσία πολιτικών όλων των κομμάτων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστικών σωματείων. Συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου, απαιτώντας ανάκληση της απόφασης της εταιρίας να κλείσει τη μονάδα της Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να γίνει τριμερής συνάντηση στην Αθήνα.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για τη βιωσιμότητα του εργοστασίου, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Γ. Μιχαηλίδης υποστήριξε πως η απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου δεν αιτιολογείται από κανένα οικονομικό στοιχείο της εταιρίας. Το εργοστάσιο Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 20 εκατ. ευρώ αφορούν στις εξαγωγές. Οπως σημειώθηκε, η εταιρία έχει παλιά οικονομικά βάρη, συσσωρευμένα χρέη γεωργικών συνεταιρισμών και χονδρεμπόρων λιπασμάτων, που συνολικά ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ. Μάλιστα καταγγέλθηκε πως η απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου σχετίζεται και με την πορεία ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας, που ουσιαστικά αποτελεί και το βασικό μεγαλομέτοχο της εταιρίας.

Πλαίσιο αντίστασης

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα, που σήμερα χτυπιούνται από την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς των λιπασμάτων και των κατευθύνσεων της ΚΑΠ, να δράσουν ταξικά προσανατολισμένα και συντονισμένα με τους εργαζόμενους των άλλων εργοστασίων που βρίσκονται στο επίκεντρο της ίδιας επίθεσης (Βιομηχανίες Ζάχαρης, ΒΙΑΜΥΛ, «Ομοσπονδία», κλπ.) σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, μιλώντας στη διάρκεια της συνέντευξης, που πήρε χαρακτήρα σύσκεψης φορέων του νομού.

«Η απόφαση της εταιρίας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία», είπε ο Α. Τζέκης. «Δεν πιαστήκαμε στον ύπνο. Εξετάζοντας τις εξελίξεις, τις αποφάσεις της ΕΕ, τις κατευθύνσεις, προειδοποιήσαμε και εργαζόμενους και συνδικαλιστικές ηγεσίες», πρόσθεσε. Και κάλεσε τους εργαζόμενους, με βάση την πείρα που έχουν αποκτήσει, να μην πέσουν πάλι στην παγίδα και να ξεκαθαρίσουν ποιος είναι σταθερά στο πλευρό τους υπηρετώντας τα συμφέροντά τους και ποιοι τους χτυπούν υποκριτικά την πλάτη ενώ προηγούμενα συμφώνησαν με τις πολιτικές επιλογές και τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

«Λουκέτο» σε ΒΙΑΜΥΛ και «AREVA HELLAS»

Λουκέτο και στο εργοστάσιο της «ΒΙΑΜΥΛ» θα μπει μέχρι το Σεπτέμβρη του 2008, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της πολυεθνικής «Tate & Lyle», επικαλούμενη την αναθεώρηση της ΕΕ για το καθεστώς παραγωγής και διακίνησης της ζάχαρης και ισογλυκόζης. Οι 88 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης θα βρεθούν κι αυτοί στο δρόμο της ανεργίας.

Οπως ισχυρίζεται η πολυεθνική εταιρία, το νέο καθεστώς «θα ελαττώσει άμεσα τα περιθώρια κέρδους της ισογλυκόζης και των άλλων ειδών γλυκόζης που παράγονται στη Θεσσαλονίκη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η μονάδα της Θεσσαλονίκης σε μια ζημιογόνο κατάσταση». Ετσι αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο και να καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς από τη μονάδα της εταιρίας στη Βουλγαρία, όπου σήμερα απασχολούνται περίπου 400 εργαζόμενοι με μηνιαίο μισθό 80-120 ευρώ. Η «Tate & Lyle» έχει την έδρα της στο Λονδίνο και διαθέτει σε λειτουργία 60 εγκαταστάσεις σε 28 χώρες, απασχολώντας 6.700 άτομα στις θυγατρικές της και άλλα 4.500 εργάζονται σε κοινοπραξίες.

Να «σφραγίσει» τις εγκαταστάσεις που διατηρεί στην Ελλάδα και να πετάξει στο δρόμο 172 οικογένειες εργαζομένων σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες και η εταιρία «AREVA HELLAS». Πρόκειται για εταιρία γαλλικών συμφερόντων που έχει παραγωγικές μονάδες σε Πολωνία, Τουρκία κλπ. και μεταξύ άλλων παράγει μετασχηματιστές κλπ.

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα δύο εργοστάσια της εταιρίας στο Κρυονέρι και την Κηφισιά έχουν ήδη πουληθεί. Οι νόμοι της «ανταγωνιστικότητας» και της «απελευθέρωσης» του τομέα της Ενέργειας φαίνεται πως επιβάλλουν στην πολυεθνική τη «μετακόμισή» της... Μετά από Γενική Συνέλευση που οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή, δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν ενάντια στο κλείσιμο της εταιρίας.

Μπλόκο στην κατάσχεση

Αντιμέτωποι με δυνάμεις της Αστυνομίας, που κινητοποιήθηκαν για να διευκολύνουν τους εκπροσώπους της «ΑΛΦΑ» Τράπεζας να προχωρήσει σε κατάσχεση μηχανημάτων του εργοστασίου, βρέθηκαν χτες από το πρωί οι εργαζόμενοι της «Φλώρινα - Χωναίος» στη Θεσσαλονίκη. Οι 150 εργαζόμενοι της επιχείρησης εδώ και 2,5 χρόνια διεκδικούν από την επιχείρηση να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα που τους οφείλει και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Χτες αγωνιστικά εμπόδισαν την κατάσχεση μηχανημάτων δίνοντας παράταση στην ελπίδα πως μπορεί τελικά να αποζημιωθούν, αν δε βάλουν τα πάντα στο χέρι οι πιστώτριες τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ