Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2006

Η βαθιά συναίνεση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στις πολιτικές ενίσχυσης του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων αναδείχτηκε με σαφήνεια στη χτεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό, παρά τις φραστικές αντιπαραθέσεις. Παράλληλα διασαφηνίστηκε η συναίνεση των δυο κομμάτων σε επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Το ΚΚΕ έκανε λόγο για έναν, ακόμη, ταξικό προϋπολογισμό.

Ο προϋπολογισμός του 2006 έχει τις ίδιες αρχές με τον περσινό, αλλά και με τους προϋπολογισμούς που κατέθετε το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε στην παρέμβασή της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Τόνισε ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα, που επιδιώκει τη διατήρηση του συστήματος, «δεν μπορεί να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική, γιατί στηρίζει την κερδοφορία, στηρίζει την οικονομία, που το μαχαίρι και το πεπόνι, δηλαδή την ιδιοκτησία και την εξουσία, την έχει το κεφάλαιο».

Την πρόθεση της κυβέρνησης για προώθηση συνταγματικής αναθεώρησης ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Παράλληλα, υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική και «προσπερνώντας» τις αντιδράσεις των εργαζομένων, έκανε λόγο για «πλατιά κοινωνική συμμαχία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων». Επίσης άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ μιλώντας για «βαριά κληρονομία του παρελθόντος». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπόρεσε να αποκρύψει τη συναίνεσή του στις κεντρικές κατευθύνσεις της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής παρά τη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση μιλώντας για «αναξιόπιστο» προϋπολογισμό. Αλλωστε προεξόφλησε τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση συνταγματικής αναθεώρησης τασσόμενος υπέρ την ύπαρξης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κριτική για μη αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ άσκησε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ