Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Νεκρανασταίνουν το ευρωσύνταγμα...
  • Η κυβέρνηση ΝΔ από κοινού με το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν να περάσουν σε εθνικό επίπεδο τις διατάξεις του εκτρωματικού «ευρωσυντάγματος», που απορρίφθηκε από τους λαούς της ΕΕ
  • Αρρηκτα συνυφασμένη με τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» η αναθεώρηση

«Εις το όνομα» του σύγχρονου θεού, του κέρδους του κεφαλαίου και της ελευθερίας δράσης των πολυεθνικών, θα είναι αφιερωμένη η αναθεώρηση του Συντάγματος που δρομολογεί η κυβέρνηση Καραμανλή, εννοείται με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ.

Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι το ζήτημα της αναθεώρησης, εκτός των άλλων σκοπιμοτήτων, ανοίγει για να διευκολύνει και «νομιμοποιήσει» την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας. Στην πραγματικότητα θα επιχειρηθεί να περάσουν σε εθνικό επίπεδο οι διατάξεις του εκτρωματικού «ευρωσυντάγματος» που απορρίφθηκε από τους λαούς της ΕΕ. Με άλλα λόγια με τη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος θα επιδιωχτεί να γκρεμιστούν οι «φραγμοί» για την εισβολή του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής (π.χ. ιδιωτικά ΑΕΙ), ενώ θα σαρωθούν και τα όποια «εμπόδια» υπάρχουν ακόμα σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων) και κυρίως των εργασιακών δικαιωμάτων (π.χ. το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, την κοινωνική ασφάλιση κ.ο.κ).

Η προαναγγελία της νέας συνταγματικής αναθεώρησης αναμενόταν να γίνει από τον Κ. Καραμανλή λίγο πριν τα μεσάνυχτα χτες στη Βουλή, όπως είχε φροντίσει να διοχετεύσει από την προηγούμενη μέρα το Μέγαρο Μαξίμου. Ηδη όμως από χτες υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές έσπευσαν αφενός να υπερθεματίσουν και αφετέρου να προτείνουν... τις αναθεωρητέες διατάξεις. Μεταξύ αυτών είναι το ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων, της κατάργησης του «νεκρού» άρθρου 14 περί του βασικού μετόχου στα ΜΜΕ, το θέμα της χρήσης της γης, το ασυμβίβαστο των βουλευτών, κλπ.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα αξιοποιήσει τη συνταγματική αναθεώρηση ως το «όχημα» που θα δίνει ώθηση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις τα επόμενα χρόνια και από την άλλη θα «δένει» τη δικομματική συναίνεση σε αυτές. Παράλληλα θα χρησιμοποιήσει την αναθεώρηση για να θέτει διαρκώς την ατζέντα των πολιτικών εξελίξεων, διευκολύνοντας μαζί και την κυριαρχία της στο παιχνίδι εξουσίας.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής σε ανύποπτο χρόνο - τον περασμένο Μάρτη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στους ξένους ανταποκριτές - είχε συνδέσει την αναθεώρηση με τις «μεταρρυθμίσεις»: «Θεωρώ ότι όταν έχει κανείς πρόγραμμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων και στοχεύει στην επανίδρυση του κράτους, αναμφισβήτητα το ζήτημα της αναθεώρησης είναι μέσα στον προβληματισμό του... Θεωρώ ότι η αναθεώρηση είναι ένα θέμα συναρθρωμένο με την πολιτική αλλαγών στη δημόσια διοίκηση».

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να αποσυνδέσει την αναθεώρηση του Συντάγματος με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών: «Ο Κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνουν την πρότασή τους. Από εκεί και πέρα θα έχουμε πολύ χρόνο να συζητήσουμε. Οι εκλογές σε καμία περίπτωση δε συνδέονται με τίποτα από όλα αυτά που είπατε. Εκλογές γίνονται στο τέλος της τετραετίας», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος εξερχόμενος χτες από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Καρ. Παπούλια για το νέο νόμο (υπέρ της) συγκέντρωσης των ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει την αναθεώρηση μετά τις 18 Απρίλη 2006, οπότε συμπληρώνεται πενταετία από την προηγούμενη αναθεώρηση.

Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, επισήμανε ότι χρειάζονται δυο κοινοβουλευτικές περίοδοι για να υπάρξει Συνταγματική Αναθεώρηση. «Μπορεί να φτάσουμε μέχρι το 2010» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «η κυβέρνηση θέτει την ατζέντα». Στο πλαίσιο αυτό κατέστησε σαφές ότι θα προωθηθεί διάταξη για ιδιωτικά ΑΕΙ καλώντας το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη στάση του. «Στο προηγούμενο Σύνταγμα εμείς ψηφίσαμε υπέρ, καθώς και ο κύριος Παπανδρέου μόνος του. Το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε. Τώρα αν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την ίδια γνώμη με την ηγεσία του, τι να σας πω; Στην πολιτική όλα μπορούν να συμβούν».

Συναινεί το ΠΑΣΟΚ

Ετοιμος για τη νέα συνταγματική αναθεώρηση εμφανίστηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος, δηλώνοντας ότι «πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση αυτή», αλλά επισήμανε ότι πρέπει να γίνει με δικομματική συναίνεση γιατί «η αναθεώρηση είναι εξ ορισμού συναινετική». Στα υπό αναθεώρηση ζητήματα συμπεριέλαβε τα θέματα που αφορούν τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια και τη σύσταση ενός συνταγματικού δικαστηρίου, ενώ υποστήριξε ότι και με το ισχύον σύνταγμα μπορούν οι ιδιώτες να δημιουργήσουν Πανεπιστήμια «μη κερδοσκοπικά»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ