Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
2006 με ημερολόγια πολιτισμού

Το ημερολόγιο «Ελληνες και Βενετία»
Το ημερολόγιο «Ελληνες και Βενετία»
Σε μια βδομάδα θα «μετράμε» την κάθε μέρα του νέου χρόνου, έχοντας ανάγκη από ένα ημερολόγιο και για τις σημειώσεις μας και για να ξεκινάμε όμορφα την κάθε μέρα μας, δηλαδή με κάτι που να συμβάλει στη γνωσιακή και αισθητική μας καλλιέργεια. Ημερολόγια, φορέων και εκδοτικών οίκων που να συμβάλουν για μια τέτοια καλλιέργεια, υπάρχουν, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης αυτού του σημειώματος:

- «Ελιξ» (Γρηγορίου Κυδωνιών 21, Υμηττός, 210-7610617). Ο οίκος εξέδωσε το θαυμάσιο, δεμένο, επιτραπέζιο ημερολόγιο «Ελληνες και Βενετία», το οποίο συνοδεύεται με CD με το αθάνατο έργο του συνθέτη Αντόνιο Βιβάλντι «Οι τέσσερις εποχές». Μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες της Βενετίας στο διάβα των αιώνων, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Νίκος Μοσχονάς, καταγράφει την αλληλεπίδραση του ελληνικού και βενετσιάνικου πολιτισμού και την ιστορία της ελληνικής παροικίας στη Βενετία, καθώς και τη ζωή του Βιβάλντι στη συνοικία των Ελλήνων, που διηύθυνε τη μουσική ομάδα του ορφανοτροφείου της, «La Pieta» (Λα πιετά).

- «Μεταίχμιο»: Ο οίκος κυκλοφόρησε τα εξής ημερολόγια: «ERNESTO CHE GUEVARA (Η πορεία ενός μύθου)». Το επιτραπέζιο ημερολόγιο, πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφίες από τη ζωή και τους αγώνες του μεγάλου επαναστάτη, συνοδεύει DVD με ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Τσε. Το δεύτερο, σε σχήμα βιβλίου, ημερολόγιο, τιτλοφορείται «Εμμανουήλ Ροϊδης (ο αιρεσιάρχης, ο σαρκαστής, ο ανατροπεύς)». Το ημερολόγιο (με την ευκαιρία των 170 χρόνων από τη γέννηση του Ροΐδη) περιλαμβάνει χρονολόγιο της ζωής και του έργου του μεγάλου συγγραφέα, κείμενά του και κριτικές για έργα του.

- Η «Εστία», σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και το Ινστιτούτο «Θερβάντες», κυκλοφόρησε το ημερολόγιο «400 χρόνια "Δον Κιχώτης"». Στο πανέμορφα εικονογραφημένο ημερολόγιο, με γκραβούρες και πίνακες εμπνευσμένους από το αθάνατο αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, του οποίου το πρώτο μέρος δημοσιεύτηκε το 1605, για τη ζωή του Θερβάντες γράφει ο συγγραφέας και μεταφραστής Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής (το ημερολόγιο αναγγέλλει την έκδοση από την «Εστία» μιας νέας μετάφρασης του «Δον Κιχώτη»).

Το ημερολόγιο του «Νόστου»
Το ημερολόγιο του «Νόστου»
- «Αδάμ»: Ο ασχολούμενος με τις εικαστικές τέχνες οίκος, κυκλοφόρησε τα εξής ημερολόγια: «Ελληνικό τοπίο - Φως, νερό, χρώμα» και «Μαγειρεύοντας... με τέχνη». Το πρώτο (επιτραπέζιο, δίγλωσσο), εικονίζει δέντρα, φυτά και δάση της Ηπείρου και Μακεδονίας. Το δεύτερο, 24 έργα εικαστικής αλλά και μερικές συνταγές εκλεκτών εδεσμάτων.

- «Νόστος»: Το ημερολόγιο της θεραπευτικής κοινότητας τιτλοφορείται «Μορφές και ανάσες». Πρόκειται για ημερολόγιο, φιλοτεχνημένο από μέλη των δημιουργικών ομάδων της κοινότητας, που εκπαιδεύονται στις γραφιστικές τέχνες.

- «Κέδρος»: Εικονογραφημένο με όμορφες, χαρούμενες, παιχνιδιάρικες ζωγραφιές του άξιου εικονογράφου βιβλίων, κυρίως παιδικών, Αλέξη Κυριτσόπουλου, είναι το μικρού σχήματος «Ημερολόγιο 2006».

- «Ιανός»: «Της αγάπης άσματα» τιτλοφορείται το μικρού σχήματος ημερολόγιο του οίκου. Περιλαμβάνονται οι στίχοι μελοποιημένων ποιημάτων κυρίως ελληνικών αλλά και ξένων, και οι στίχοι έντεχνων και λαϊκών τραγουδιών που θα τραγουδιούνται πάντα.

- «Ιωλκός»: Οπως συμβαίνει πολλά χρόνια, ο οίκος κυκλοφόρησε και για το 2006, το «Ποιητικό Ημερολόγιο». Το ημερολόγιο - ανθολόγιο ελληνικής ποίησης, με μορφή βιβλίου, συνοδεύει την κάθε μέρα του χρόνου με ένα διαφορετικό ποίημα από τον Ομηρο μέχρι τις μέρες μας. Ανθολόγος και επιμελητής του ημερολογίου είναι ο ποιητής και εκδότης Γιάννης Κορίδης.

- ΕΛΙΑ: Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο εξέδωσε ένα ημερολόγιο-λεύκωμα, 120 σελίδων, με χαρακτηριστικές φωτογραφίες παιδιών από το 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα. Οι φωτογραφίες ανήκουν στο Φωτογραφικό Αρχείο του ΕΛΙΑ.

- «Ροδολίβος» (Ορφέως 8, Δάφνη, 210-9739246): «Βουνά - Ελληνική ορειβασία» και «Αρκτούρος - καφέ αρκούδα», τιτλοφορούνται τα δύο ημερολόγια τοίχου των εκδόσεων. Το πρώτο με φωτογραφίες ορειβατικών ομάδων, αποτελεί ένα μαγευτικό οδοιπορικό στα ελληνικά βουνά. Το δεύτερο, με το πανέμορφο Νυμφαίο του νομού Φλώρινας, περιλαμβάνει φωτογραφίες και την ιστορία 15 αρκούδων, που διασώθηκαν από «αρκουδιάρηδες», από τους βομβαρδισμούς του Βελιγραδίου, είτε, ορφανεμένες φιλοξενούνται στον «Αρκτούρο».

- Ομιλος Ουνέσκο Νομού Πειραιώς-Νήσων: Ο όμιλος κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο κοσμημένο με έργα 58 εικαστικών καλλιτεχνών. Τα έργα που κοσμούν το ημερολόγιο εκτίθενται στο κέντρο του Ομίλου (Αλκιβιάδου 212, έναντι Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά). Πρόκειται για έργα των: Π. Πρέκα, Μ. Βενιού, Δ. Μυταρά και Α. Φασιανού, Σ. Αγγέλη, Γ. Ζουμπρούλη, Μ. Θεοχάρη, Α. Καραγκούνη, Σ. Κοκολέτσου, Γ. Κοντογιάννη, Λ. Κόχυλα, Β. Μουστάκα, Μ. Νομικού, Ν. Παπανικολάου, Ε. Φράγκου, Σ. Χαρτζουλάκη κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ