Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μας στερούν τη γνώση, μας πνίγουν τη ζωή

Εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, μεταπτυχιακοί φοιτητές διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, μεταπτυχιακοί φοιτητές διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, βασικό 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, μεταπτυχιακοί φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης χτες. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων νομού Θεσσαλονίκης, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου. Νωρίτερα μαθητές και φοιτητές καταφτάνουν στην πλατεία από τις χωριστές προσυγκεντρώσεις, που έκαναν στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού είναι γεγονός. Στο βήμα ανεβαίνουν εκπρόσωποι από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και χαιρετίζουν τη διαδήλωση.

Η πορεία ξεκινάει και συνεχώς έρχονται κι άλλοι μαθητές, για να γεμίσουν τα μπλοκ. Πίσω από τους μαθητές, ακολουθεί το πανό της Ομοσπονδίας Γονέων, των μεταπτυχιακών φοιτητών και του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή. Οι μαθητές διατρανώνουν: «Οσο τις εταιρίες θα έχετε χορηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό», «στην πολιτική τους καμία υποταγή, μας στερούν τη γνώση, μας πνίγουν τη ζωή», κιι οι φοιτητές: «Μέχρι τις Βρυξέλλες καλά να ακουστεί, η δωρεάν Παιδεία δε βγαίνει στο σφυρί», «όχι Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς».


Motion Team

Καθώς πλησιάζουν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οι μαθητές τραγουδούν πια τα συνθήματά τους, αλλά και ένα αυτοσχέδιο τραγούδι, που ανάμεσα σε άλλα λέει «Βάλτε εκδρομές, βάλτε και απουσίες, εμείς Μαριέττα πάμε στις πορείες. Μαριέττα, Μαριέττα με φωνές και αποβολές δε γίνεται Παιδεία...».

Η πορεία καταλήγει στο υπουργείο, όπου επιτροπή των διοργανωτών επέδωσε ψηφίσματα. Το Συντονιστικό των Μαθητών συνεδρίασε αμέσως μετά, ανανεώνοντας το ραντεβού για τις 14 Δεκέμβρη.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Με αγωνιστικό παλμό και μαχητικότητα, μαθητές και σπουδαστές σε μεγάλες και μικρές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας διατράνωσαν, επίσης, την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν Παιδεία, πτυχία με αξία δουλιά με δικαιώματα.

Στις Σέρρες πραγματοποίησαν μαζική και μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στη νομαρχία. Στην Καβάλα, η πορεία ξεκίνησε και κατέληξε στην πλατεία Καπνεργατών, κάνοντας ενδιάμεσους σταθμούς με αποκλεισμό των δρόμων. Στην Κομοτηνή, η πορεία ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία και κατέληξε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στην Αλεξανδρούπολη οι μαθητές έκαναν προσυγκεντρώσεις και με μαχητικές πορείες κατέληξαν στο Δημαρχείο, όπου συναντήθηκαν με τους φοιτητές, πραγματοποιώντας δυναμική διαδήλωση. Στην Ξάνθη, η πορεία ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία και κατέληξε στο Πολυτεχνείο. Στην Ορεστιάδα, επίσης, οι μαθητές έκαναν μαζική κινητοποίηση. Στην Κοζάνη έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ στο Αμύνταιο οι μαθητές από προχτές κάνουν κατάληψη του σχολείου και στο Φιλότα αποχή από τα μαθήματα. Στην Εδεσσα διαδήλωσαν, επίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ