Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
«Καλή επένδυση» ο πολιτισμός...

Ως... «καλή επένδυση» βλέπει τον πολιτισμό ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, «κλείνοντας» για μια ακόμη φορά το «μάτι» στο κεφάλαιο, αυτή τη φορά με το χαιρετισμό του στο συνέδριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που ξεκίνησε χτες στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Το παρόν και το μέλλον των μνημείων μας. Πολιτιστική κληρονομιά και Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης: Η προσφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην κοινωνία των πολιτών».

«Ζούμε σε μια χώρα με τεράστιο πλούτο μνημείων, μεγαλύτερο ίσως από αυτόν που μπορούμε να διαχειριστούμε» είπε ο υφυπουργός, ξεκαθαρίζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης για... «συνδιαχείριση» της πολιτιστικής κληρονομιάς με το κεφάλαιο. Αυτό εννοείται λέγοντας ότι το ΥΠΠΟ «πρέπει να γίνει πιο εξωστρεφές, διότι με τον τρόπο αυτόν ωφελεί την κοινωνία (...) να τον συνδέσουμε (σ.σ. τον πολιτισμό) και με άλλους τομείς, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες επ' ωφελεία του κοινωνικού συνόλου». «Στην εποχή μας, εποχή της κατανάλωσης και της παγκοσμιοποίησης, χρειάζεται αγώνας για να γίνει κατανοητό ότι η υποστήριξη στον πολιτισμό μπορεί να είναι ταυτοχρόνως και καλή επένδυση» κατέληξε.

Ο γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος, ξεκαθάρισε, ουσιαστικά, ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας εξαρτάται απολύτως από τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης: «(...) ιδιαίτερα αποτελεί (σ.σ. η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά) το συνεκτικό ιστό της Ενωμένης Ευρώπης». Αμέσως μετά «έπλεξε» και ένα μικρό «εγκώμιο» στο «σύνταγμα» της ΕΕ.

Συνδέοντας τον πολιτισμό με το κεφάλαιο, σημείωσε ότι «ιδιαίτερα, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία αποτελούν μη αναλώσιμους πόρους (...) οι επενδύσεις γύρω από αυτά, οι ξενοδοχειακές μονάδες για παράδειγμα, έχουν έναν κύκλο ζωής, κάποια στιγμή απαξιώνονται και πρέπει να αντικατασταθούν από νέες, σύγχρονες και ανταγωνιστικές. Ωστόσο, αυτός ο κύκλος των επενδύσεων έχει νόημα και αποτελέσματα, διότι σταθερή και αναλλοίωτη παραμένει η κύρια αιτία που τα δημιουργεί, δηλαδή η ύπαρξη των αρχαιοτήτων που προσκαλεί τα πλήθη των επισκεπτών». Γι' αυτό λοιπόν συντηρούνται τα αρχαία. Για να εξυπηρετηθεί το τουριστικό κεφάλαιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταλαιπωρίας συνέχεια(2013-05-21 00:00:00.0)
Κάλεσμα αντίστασης και οργάνωσης του αγώνα!(2012-12-18 00:00:00.0)
Παράκαμψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας χάριν των επενδύσεων!(2012-10-16 00:00:00.0)
Η ταξική ουσία της «μοιρασιάς»(2008-10-12 00:00:00.0)
ΥΠΠΟ: Ολα μια Ανώνυμη Εταιρία...(2006-01-08 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικοί «πολιτιστικοί διάδρομοι»(2005-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ