Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Οδηγία για «ενιαίο χώρο πληρωμής».

Πρόταση οδηγίας, για την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση του κόστους στις διασυνοριακές πληρωμές, προκειμένου να θεσμοθετηθεί «ενιαίος χώρος πληρωμών» στην ΕΕ, υιοθέτησε χτες στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και όταν υιοθετηθεί η εν λόγω οδηγία, οι προμήθειες και άλλα «χαράτσια» που επιβάλλουν οι τραπεζίτες στις χώρες - μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να είναι ενιαίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, στόχος είναι να γίνουν «οι διασυνοριακές πληρωμές με πιστωτική κάρτα, χρεωστική κάρτα, ηλεκτρονικό τραπεζικό έμβασμα, άμεση χρέωση ή οποιασδήποτε άλλης μορφής, εξίσου εύκολες, φθηνές και ασφαλείς με τις "εθνικές" πληρωμές». Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι με την εναρμόνιση του κόστους των διασυνοριακών πληρωμών, θα μειωθούν οι προμήθειες στις χώρες - μέλη της ΕΕ όπως η Ελλάδα, όπου είναι «φουσκωμένες». Η εναρμόνιση δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αύξηση των προμηθειών και άλλων «καπέλων» που βάζουν οι τραπεζίτες, σε διάφορες χώρες - μέλη της ΕΕ, που είναι φτηνότερες από την Ελλάδα και γενικότερα το μέσο όρο της ΕΕ.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι με την οδηγία αυτή θα πετύχει:

  • «Αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των αγορών εθνικών πληρωμών λόγω του ανοίγματος των αγορών στο σύνολο των παρόχων που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και της δημιουργίας δίκαιων όρων ανταγωνισμού. Η οδηγία θα επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των δραστηριοτήτων μεταβίβασης χρημάτων, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την καινοτομία.
  • Αυξημένη διαφάνεια της αγοράς τόσο για τους παρόχους όσο και για τους χρήστες μέσω μιας απλοποιημένης και πλήρως εναρμονισμένης σειράς κανόνων σχετικά με τις απαιτήσεις πληροφόρησης, που θα υποκαταστήσουν τους διαφορετικούς εθνικούς κανόνες.
  • Εναρμόνιση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με την παροχή και τη χρήση των υπηρεσιών πληρωμής στην ΕΕ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, ειδικότερα με τη θέσπιση προθεσμίας εκτέλεσης των πληρωμών μιας ημέρας, υποχρεωτικής ή που θα ισχύει αυτόματα αν δεν καθορίζεται άλλος, της υπευθυνοποίησης του παρόχου ως προς τη σωστή εκτέλεση των εντολών και της εγγύησης πλήρους και έγκαιρης πληρωμής».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κίνητρα και εμπορία προσωπικών δεδομένων για τις ψηφιακές μπίζνες των ομίλων(2022-09-08 00:00:00.0)
Επικυρώθηκε μία ακόμα αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ(2018-05-03 00:00:00.0)
Κρέμονται από τα δάνεια της τρόικας(2012-07-20 00:00:00.0)
Στήριξη επενδύσεων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου(2011-12-16 00:00:00.0)
Φακελώνουν όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο(2011-12-14 00:00:00.0)
Απαλλάσσει τις επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο(1999-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ