Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων

Μιλώντας χτες στη Λάρισα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Το ότι υπάρχουν κινητοποιήσεις είναι θετικό, άσχετα αν δεν έχουν πάρει τις μορφές πάλης που είχαν παλιότερα. Θα μπορούσε να μην υπάρχει τίποτα. Κι αυτός είναι ο ρόλος των κομμουνιστών κι άλλων αγωνιστών που βαδίζουμε μαζί. Θα μπορούσε να υπάρχει "παγωνιά", "νέκρα" για μεγάλο διάστημα, όχι οριστικά.

Ας δούμε, όμως, κι άλλη μια πλευρά. Πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις, φαίνεται ότι υπάρχει κι ένα πολιτικό συμπέρασμα, που έχει βγάλει ένα μέρος της αγροτιάς, ότι χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Δηλαδή, καταλαβαίνει ένα μεγάλο μέρος της αγροτιάς ότι σήμερα, με το να πεις, π.χ., για το επίδομα καυσίμων, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά του γιατί είναι ένας κατήφορος. Κι επομένως το να τον βάλεις "σ' ένα δίχτυ" και να φτάσει μέχρι τη μέση του γκρεμού... το δίχτυ θα σπάσει και θα πέσει παρακάτω.

Τι πρέπει να καταλάβει αυτός ο κόσμος. Οτι πρέπει ν' αλλάξουν οι μορφές πάλης κι όταν λέω ν' αλλάξουν οι μορφές πάλης, εννοώ ότι μορφή πάλης είναι η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Πρέπει ν' αλλάξουν οι πολιτικές επιλογές της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι μια διαδικασία, κατά τη γνώμη μας, ωρίμανσης. Αυτές οι κινητοποιήσεις δε δείχνουν ότι η αγροτιά είναι ευχαριστημένη. Δείχνουν ότι η φτωχή αγροτιά είναι προβληματισμένη, ή, αν θέλετε, δεν έχει υιοθετήσει ακόμα τον άλλο δρόμο. Τη μοναδική διέξοδο που έχει. Είναι σε μια διαδικασία προβληματισμού. Γι' αυτό σας λέω, δεν μπορεί να κρίνει κανείς τα πράγματα από τον αριθμό των απεργιών. Οταν η επιλογή πολιτικού προσανατολισμού και ψήφου συνδέεται με την οργάνωση, δηλαδή, πρέπει τα ταξικά συνδικάτα, οι αγωνιστικοί αγροτικοί σύλλογοι, να γραφτεί ο κόσμος να δράσει συλλογικά, διότι αν αναθέσεις τους αγώνες σου ή να τις οργανώσουν οι ξεπεσμένες ηγεσίες ή δυνάμεις αγωνιστικές που δεν επαρκούν από μόνες τους, τότε κι αυτοί οι αγώνες θα δυσκολευτούν. Δεν κουράζεται η ΝΔ από τους αγώνες, δεν κουράζεται το ΠΑΣΟΚ από τους αγώνες, ούτε η ΕΕ φοβάται από μόνους τους αγώνες. Τι φοβάται; Την ανερχόμενη οργανωμένη πάλη και την πολιτική συνειδητοποίηση. Γι' αυτό εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία και πολιτικοποιούμε τη μάχη των εκλογών. Να επέλθει βαθύ ρήγμα στο συσχετισμό δύναμης. Και να βαθύνει ακόμα περισσότερο την άλλη μέρα από τις τοπικές εκλογές. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ