Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Ο Μπλερ αποφασίζει ... «όχι»

Πριν ακόμα σβήσει ο απόηχος του στημένου συνεδρίου που έγινε στο Βρετανικό Μουσείο και μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη και της γενικής γραμματέα του ΥΠΠΟ, Λίνας Μενδώνη, συνοδευόμενης από υπηρεσιακά στελέχη, στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, φαίνεται πως αρνείται να συμμετάσχει στο διάλογο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και δηλώνει ότι «τα Μάρμαρα δε θα επιστραφούν στην Ελλάδα».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας »Γκάρντιαν», που βασίζεται σε πληροφορίες του συντάκτη. Στο ίδιο δημοσίευμα γράφεται ότι ο Μπλερ έκανε την παραπάνω δήλωση στο Υπουργικό Συμβούλιο, συμπληρώνοντας ότι «η υπόθεση της επιστροφής δεν είναι θέμα μόνο του πρωθυπουργού ή του υπουργού Πολιτισμού, αλλά όλης της κυβέρνησης». Βέβαια, την ώρα που ο Μπλερ κάνει αυτές τις δηλώσεις, επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου ετοιμάζεται να δεχτεί φακέλους, ανάμεσά τους και τον ελληνικό φάκελο, προκειμένου να εξετάσει θέματα παράνομης απόκτησης και επιστροφής πολιτιστικών αγαθών, με σκοπό να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους θησαυρούς που έχουν τα κρατικά βρετανικά μουσεία.Ο ρόλος της επιτροπής είναι γνωμοδοτικός προς την κυβέρνηση και βέβαια ο Μπλερ φρόντισε, πριν ακόμα αρχίσει τις εργασίες της, να ανακοινώσει τις προθέσεις του, ακυρώνοντας ουσιαστικά το ρόλο της.

Η υπόθεση του καθαρισμού των Μαρμάρων μπορεί να δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις, παρ' όλα αυτά ήταν από την αρχή γνωστό ότι δε θα κρινόταν εκεί η επιστροφή. Η Ελλάδα θα πρέπει να ρίξει το βάρος της διεκδίκησης στα νομικά επιχειρήματα, στην ουσία και στην ηθική αυτής της ιστορίας, αφού τα Μάρμαρα είναι κλεμμένα και μάλλον θα πρέπει να επιμείνει ώστε να πάρουν σαφή θέση διεθνείς οργανισμοί και φορείς. Κάτι που σκόπιμα αποφεύγουν να κάνουν. Ετσι, οι Βρετανοί αφήνονται να αποφασίζουν ανεξέλεγκτοι για ένα θέμα που αφορά στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Υστερα από τα παραπάνω, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, η επίσημη στάση της ελληνικής κυβέρνησης συνοψίζεται ως εξής: «Η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στο αίσθημα περί δικαίου του βρετανικού λαού. Αυτή η εμπιστοσύνη δεν έχει διαψευστεί μέχρι στιγμής. Το θέμα είναι ανάμεσα σε δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φιλικές, που τις συνδέουν ουσιαστικοί πολιτιστικοί δεσμοί. Η συζήτηση ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις δεν μπορεί να γίνει μέσω εφημερίδων. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει απ' τη βρετανική πλευρά να συζητήσουν σοβαρά το θέμα μέσω των αρμόδιων υπουργών Πολιτισμού. Το επιχείρημα ότι τα Μάρμαρα βρίσκονται στη Βρετανία επί 180 χρόνια δεν είναι σοβαρό, παρατιθέμενο στα 2.300 χρόνια που τα Μάρμαρα βρίσκονταν στον Παρθενώνα».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ