Κυριακή 27 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δείγματα γραφής της Μέρκελ: Ατλαντισμός και λιτότητα

Η νέα καγκελάριος με ταχύτητα βάζει μπροστά τα αντιλαϊκά σχέδια του συνασπισμού της για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστών και των εγχώριων κεφαλαιοκρατών

Οι εργαζόμενοι της «Οπελ» και άλλων μεγάλων εργοστασίων και κλάδων αντέδρασαν στην αντιλαϊκή πολιτική του Σρέντερ. Και τώρα μετά την εξαγγελία αντιλαϊκών μέτρων οι λαϊκές οργανώσεις ετοιμάζουν την απάντησή τους

Associated Press

Οι εργαζόμενοι της «Οπελ» και άλλων μεγάλων εργοστασίων και κλάδων αντέδρασαν στην αντιλαϊκή πολιτική του Σρέντερ. Και τώρα μετά την εξαγγελία αντιλαϊκών μέτρων οι λαϊκές οργανώσεις ετοιμάζουν την απάντησή τους
Μόλις μια μέρα μετά την εκλογή της ως καγκελάριος της Γερμανίας η Αγγελα Μέρκελ έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής. Αφησε να κατανοηθεί ποιες θα είναι οι προτεραιότητες και προτιμήσεις της κυβέρνησής της από χριστιανοδημοκράτες, χριστιανοκοινωνιστές και σοσιαλδημοκράτες στην εξωτερική και την εσωτερική πολιτική. Τα όσα ακούγονταν στις εκλογές της 18ης Σεπτέμβρη - περί χάσματος που χωρίζει τους σοσιαλδημοκράτες (φως) και τους χριστιανοδημοκράτες (σκότος) - έχουν πλέον μείνει στην μπάντα.

Οι συνομιλίες της με τον Γάλλο Πρόεδρο Σιράκ στο Παρίσι δεν έθιξαν καν τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη γειτονική χώρα, αυτή την έκρηξη κατά της κοινωνικής καταπίεσης και απομόνωσης των ανθρώπων των γαλλικών γκέτο, αλλά το πώς ο γερμανο-γαλλικός άξονας - η «ατμομηχανή της καπιταλιστικής Ευρώπης - θα συνεχίσει να προπορεύεται των μικρότερων Ευρωπαίων συνεταίρων του.

Εκεί, όμως, που η νέα καγκελάριος έδωσε ακόμα πιο πειστικές αποδείξεις της πολιτικής της είναι η συνέχιση, αμέσως μετά, του ταξιδιού της στις Βρυξέλλες. Είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί εκεί πρώτα την έδρα της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ. Προτίμησε τη δεύτερη. Οχι βέβαια από υποτίμηση του ιμπεριαλιστικού αυτού οργανισμού και του ρόλου που παίζει η Γερμανία σ' αυτόν, αλλά για να υπογραμμίσει ότι η ίδια η κυρία Μέρκελ, το κόμμα της, αλλά και ολόκληρος ο κυβερνητικός συνασπισμός εγκρίνουν τις έως τώρα, αλλά και τις σχεδιαζόμενες, ένοπλες ή κατ' άλλον τρόπο βίαιες επεμβάσεις στο εσωτερικό άλλων χωρών.

«Καλύτερα για τη δική μας χώρα». Αυτό ήταν το σύνθημα προεκλογικά. Μετεκλογικά το «καλύτερα», αφήνει έξω τους εργαζόμενους

Associated Press

«Καλύτερα για τη δική μας χώρα». Αυτό ήταν το σύνθημα προεκλογικά. Μετεκλογικά το «καλύτερα», αφήνει έξω τους εργαζόμενους
«Θέλουμε με αυτή την επίσκεψη να δείξουμε ότι εμείς αποδίδουμε στο ΝΑΤΟ όχι μόνο σαν στρατιωτική συμμαχία μεγάλο βάρος, αλλά και σαν πολιτική συμμαχία, που είναι σημαντική για τις διατλαντικές σχέσεις», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στην έδρα του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, η νέα Γερμανίδα πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους εταίρους της ότι η Γερμανία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στη χώρα της.

Μια τέτοια δήλωση έκανε εντύπωση και στους ίδιους τους ΝΑΤΟικούς μακελάρηδες, βεβαιώνει ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες της «Μπερλίνερ Τσάιτουγκ» (24/11), που μεταδίδει: «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει: ένας Γερμανός Καγκελάριος μια μέρα μετά την εκλογή του να έρθει στο ΝΑΤΟ. Ακούσαμε μάλιστα ότι αυτή (η κα Μέρκελ) αντιστάθηκε σε μεγάλη πίεση να επισκεφθεί πρώτα την ΕΕ. Για μας αυτό είναι ένας εξαιρετικός συμβολισμός». Αυτά δήλωσε υψηλόβαθμος αντιπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Και ο ανταποκριτής προσθέτει ότι η συζήτηση της Μέρκελ με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, διάρκειας τριών τετάρτων της ώρας, είναι «το σαφέστερο πολιτικό μήνυμα αυτής της μέρας».

Τον ιδιαίτερο τονισμό της συμμαχίας με το ΝΑΤΟ τον διακρίνει και μερίδα του γαλλικού Τύπου, όπως π.χ. η «Μοντ», που σημείωσε ότι «οι μέρες της αποκλειστικότητας των σχέσεων μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είναι μετρημένες. Αυτό το κατέστησε σαφές η καγκελάριος με το ότι ταξίδεψε από τον Σηκουάνα κατευθείαν για τις Βρυξέλλες, στις λιγότερο εξίσου εκδηλωτικές επισκέψεις στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ενα ακόμη βήμα πιο πέρα έκανε η Μέρκελ και κατά τη διάρκεια του τελευταίου σταθμού της «εξπρές» ευρωπαϊκής της περιοδείας, που ήταν το Λονδίνο. Ζωτικό συμφέρον της Γερμανίας είναι να καλλιεργήσει στενότερες σχέσεις με τη Βρετανία, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος από τη βρετανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η Μέρκελ κράτησε τις αποστάσεις της, όσον αφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, τηρώντας σιγή ιχθύος παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, για το πρόβλημα που προκαλεί «πόλεμο» μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας...

Εσωτερική πολιτική

Ακριβώς την ίδια μέρα του εξωτερικού ταξιδιού της κ. Μέρκελ ο γερμανικός Τύπος πληροφορούσε για τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Δηλαδή ότι η νέα κυβέρνηση θα περικόψει τα ποσά για τη χρηματοδότηση των κοντινών συγκοινωνιακών μεταφορών. Οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης προς τα κρατίδια για το σκοπό αυτό θα περικοπούν το 2006 κατά 350 εκατομμύρια ευρώ, το 2007 κατά 500 εκατομμύρια και έως το 2009 κατά 2,1 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μπερλίνερ Τσάιτουγκ» η κυβέρνηση ετοιμάζει μια δυσάρεστη έκπληξη και για τους φοιτητές. Την αρχή θα την κάνει το μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Η τοπική κυβέρνηση, ανοίγοντας «το χορό», θα αρχίσει απ' αυτό το χειμώνα για τους πρωτοετείς και από τα θερινά εξάμηνα του 2007 για όλους τους φοιτητές με την επιβολή διδάκτρων ύψους 500 ευρώ για κάθε εξάμηνο.

Εντύπωση προκάλεσε στο μεταξύ η είδηση της δυτικογερμανικής, εβδομαδιαίας εφημερίδας «Βίτσαφτς - Βόχε» ότι οι άνεργοι στην πρώην ΓΛΔ ανέρχονται σε 2.448.000 χιλιάδες ή σε 28% και όχι σε 17% του επίσημου αριθμού των ανέργων.

Και ενώ έτσι διαγράφεται η κατάσταση, ο σύνδεσμος των Γερμανών βιομηχάνων «Γκεζάμτ - Μετάλ» προβάλλει νέες απαιτήσεις. Μέσω της «Πρωτοβουλίας Νέα Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς», της οποίας είναι σπόνσορας, διατυπώνει την αξίωση: «Η Γερμανία μπορεί περισσότερα! Η συμφωνία του (κυβερνητικού) συνασπισμού δε μας βγάζει από την κρίση... Η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει μεταρρυθμίσεις που οδηγούν τη χώρα πάλι μπροστά. Ο Λούντβιχ Ερχαρντ έδειξε πώς γίνεται αυτό: με ατομική υπευθυνότητα και με άμιλλα».

Μπροστά στα συσσωρευμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα δεν είναι λίγοι εκείνοι που από την αρχή της νέας κυβέρνησης θέτουν το ερώτημα της θητείας της. Επιγραμματικά, μάλιστα, η ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου «Mybet.com» έθεσε το ερώτημα αν «η πρώτη Γερμανίδα καγκελάριος θα μπορέσει να κρατήσει το κυβερνητικό σκάφος στη ρότα του και για πόσο: για λιγότερο από 24 μήνες, 24 έως 46 μήνες ή για πάνω από 46 μήνες».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟ και ΕΕ να μείνουν «ενωμένοι» απέναντι σε Κίνα και Ρωσία(2019-11-09 00:00:00.0)
«Απαραίτητη» η επίσκεψη στα στρατεύματα, λέει η Γερμανία(2017-05-27 00:00:00.0)
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο(2013-02-26 00:00:00.0)
Προωθούν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις(2012-08-18 00:00:00.0)
Επενδύσεις και νουθεσίες(2010-05-27 00:00:00.0)
Ψάχνουν τρόπους να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα(2006-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ