Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τα Γράμματα και τον Πολιτισμό

Ολες οι εκδόσεις που αφορούν αποκλειστικά στα Γράμματα, στις Τέχνες και Επιστήμες και εκδίδουν οι ανά την Ελλάδα μη κερδοσκοπικοί φορείς και οι οποίες απουσιάζουν από τα βιβλιοπωλεία θα στεγαστούν στο νέο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), επί της οδού Αμερικής 13. Το βιβλιοπωλείο θα εγκαινιαστεί στις 15/12 και θα φιλοξενεί περίπου 2.000-3.000 τίτλους βιβλίων, εκδομένων από πνευματικά ιδρύματα (λ.χ. Ακαδημία Αθηνών), πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, πολιτιστικούς φορείς. Αυτό ανακοίνωσε ο διευθυντής των εκδόσεων του ΜΙΕΤ, ποιητής Διονύσης Καψάλης, σε συνέντευξη Τύπου για τις νέες εκδόσεις του ιδρύματος, τις οποίες παρουσιάζουμε συνοπτικά:

  • Πραγματική προσφορά του ΜΙΕΤ για τη διάδοση και μελέτη της σολωμικής δημιουργίας είναι η πολύτομη έκδοση «Διονυσίου Σολωμού "Αυτόγραφα Εργα"». Πρόκειται για την πανομοιότυπα φωτογραφική και παλαιογραφική έκδοση των χειρόγραφων τετραδίων του Σολωμού, κατά ενότητες, οι οποίες συνοδεύονται από μελέτες. Φέτος κυκλοφόρησε η 6η ενότητα, που αφορά στο «Τετράδιο» των ετών 1829-1833 και σε παράρτημα περιλαμβάνει την «Ωδή στον Λόρδο Μπάιρον».
  • Μεγάλος σταθμός της συγκριτικής λογοτεχνίας είναι το βιβλίο του αντιφασίστα Γερμανού καθηγητή Ρομανικής Φιλολογίας Εριχ Αουερμπαχ «Μίμησις (Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία)». Διωκόμενος από το ναζισμό, ο Αουερμπαχ κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγραψε αυτή τη μελέτη «υπεράσπισης της ευρωπαϊκής λογοτεχνικής παράδοσης, βλέποντας πως κινδυνεύει από το φασισμό».
  • Σύνθεση των μελετών του για την ταξική διάρθρωση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τη θρησκεία, τη στάση των πρώτων χριστιανών για τα θέματα ιδιοκτησίας και δουλείας, τη «Σύνοδο της Χαλκηδόνος», την ομιλία και γενικώς τις παραδόσεις Ελλήνων και Ρωμαίων, είναι το βιβλίο του Τζέφρι ντε Σεντ Κρουά «Ο χριστιανισμός και η Ρώμη (διωγμοί, αιρέσεις και ήθη)».
  • Για τα 400 χρόνια από την έκδοση του «Δον Κιχώτη», κυκλοφόρησε το τελευταίο έργο του Θερβάντες «Πριν από το στερνό ταξίδι (Τα πάθη του Περσιλέως και της Σιγισμούνδης)», σε μετάφραση της ποιήτριας Τζένης Μαστοράκη.
  • Πολύ ενδιαφέρον είναι το θέμα της δίτομης μελέτης της καθηγήτριας Μαριλίζας Μητσού «Στέφανου Α. Κουμανούδη "Στράτης Καλοπίχειρος"», που ξαναφέρνει στο φως την τολμηρή πολιτικο-κοινωνική ποιητική σάτιρα του καθηγητή Στ. Κουμανούδη «Στράτης Καλοπίχειρος» (αφορά στην Ελλάδα του 19ου αιώνα) και εξετάζει τα αίτια της αυτολογοκρισίας του Κουμανούδη.

«Δύο κείμενα για την ελληνική ποίηση» τιτλοφορείται το βιβλίο του λάτρη της Ελλάδας και της Κύπρου Αλέξη Εουντάλ Σολά.

Το ΜΙΕΤ εξέδωσε, επίσης, τις εξής μελέτες: Αλέξη Εουντάλ Σολά «Δύο κείμενα για την ελληνική ποίηση». Γκέρχαρντ Ποντσκάλσκι «Η ελληνική θεολογία επί τουρκοκρατίας (1453-1821)». Βίλεμ Φρέντερικ Μπάκερ «Θρήνος της υπεραγίας Θεοτόκου λεγόμενος την αγία και Μεγάλη Παρασκευή» (φιλολογική μελέτη για τον γραμμένο, το 1400, από ανώνυμο ποιητή θρήνο).


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ