Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
«Δεν κινδυνεύει» ... για την ώρα

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας απολύτως κίνδυνος» για τον Παρθενώνα και «στέγαση ολοκλήρου του ναού δε συζητείται» δήλωσε χτες ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, απατώντας στα προχτεσινά δημοσιεύματα για τα προβλήματα που προκαλεί το νερό στα θεμέλια του ναού.

Με «επιλεκτικές» αναφορές στη σχετική συζήτηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (22/11), όπου προέκυψε το θέμα, ο υφυπουργός «κράτησε» μόνο την αναφορά του μέλους του ΚΑΣ, καθηγητή Μ. Κορρέ, στην προσωρινή πλάκα που τοποθετήθηκε στο δάπεδο του ναού για τις ανάγκες των εργασιών συντήρησης και η οποία έχει στεγανώσει τα θεμέλια. Ομως, η πλάκα, όπως είπε και ο Μ. Κορρές, κάποια στιγμή θα αφαιρεθεί και το πρόβλημα θα επανέλθει.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι «στις αρχές της δεκαετίας του '60, ο Αν. Ορλάνδος συμπλήρωσε με νέο μάρμαρο σημαντικό τμήμα του δαπέδου του Παρθενώνα (όπου είχε καταστραφεί), περιορίζοντας έτσι τη δίοδο ομβρίων υδάτων στα θεμέλια». Για το «μετά» την αφαίρεση της πλάκας, ο Π. Τατούλης είπε ότι «θα συμπληρωθούν τα υπόλοιπα κενά του δαπέδου με νέες μαρμάρινες πλάκες και θα γίνει επανέλεγχος για λήψη τυχόν επιπλέον μέτρων προστασίας. Ομως, στέγαση ολοκλήρου του ναού δε συζητείται υπό τις ισχύουσες σήμερα απόψεις περί αποκαταστάσεως μνημείων, όπως είναι ο Παρθενώνας». Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί μια προ τριετίας πρόταση του Μ. Κορρέ, για αποκατάσταση του Βράχου της Ακρόπολης στις αρχαίες στάθμες.

Το πρόβλημα με τα θεμέλια του Παρθενώνα «βγήκε» στον Τύπο σε μια μάλλον «ακατάλληλη» στιγμή για την κυβέρνηση, αφού αυτές τις μέρες βρίσκονται στην Αθήνα οι πρόεδροι 12 διεθνών επιτροπών για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Χτες, οι ξένοι επισκέπτες συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ενώ ακολούθησε ξενάγησή τους στην Ακρόπολη και στο γιαπί του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ