Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βιτρίνα «γαλαζοπράσινης» πολιτικής

«οι κυβερνήσεις μασκαρεμένες σε φιλοκινηματογραφικές»!
«οι κυβερνήσεις μασκαρεμένες σε φιλοκινηματογραφικές»!

Του απεσταλμένου μας ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ.--

Μπορεί να είναι εξυπνάδα! Να λες πολλά, για να μη λες τίποτα. Γιατί δεν έχεις τι να πεις! Κανένας (κράτος, υπουργείο, Κέντρο Κινηματογράφου κλπ) δε φαίνεται διατεθειμένος να εργαστεί σοβαρά. Δέκα μέρες στη συμπρωτεύουσα και δεν έγινε ούτε μια κουβέντα για το πού πηγαίνει ο κινηματογράφος, γενικά, και της χώρας μας ειδικά. Πρώτα το ΠΑΣΟΚ και μετά η ΝΔ, αποψίλωσαν όλες τις δημοκρατικές κατακτήσεις. Μόνοι τους αλωνίζουν!

Την κινηματογραφική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων - πολιτική που μοιάζει με την ταινία του Γιάννη Διαμαντόπουλου, όπου άντρας κόβει τα όργανά του για να γίνει γυναίκα, που δε γίνεται - συνεχίζει η ΝΔ. Εξωτερικά κρατάει τα δημοκρατικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά, κρύβοντας τον αυταρχικό και αντιπολιτιστικό χαρακτήρα μιας αντιπνευματικής κυβέρνησης. Διαθέτει «σχολή» κινηματογράφου, που δεν είναι σχολή. Κέντρο Κινηματογράφου, που καθώς δεν του δίνει λεφτά είναι ένα τίποτα... Διοργανώνει φεστιβάλ, που είναι αποπροσανατολιστική βιτρίνα.

Αυτή η πολιτική, μας προκαλεί όσα συναισθήματα μας προκάλεσε η ταινία του Γ. Διαμαντόπουλου. Φόβο, πόνο, αηδία, προβληματισμό, για το πού πάμε! Μπορεί η χώρα, η κοινωνία, ο καθένας μας να είναι και να συμπεριφέρεται σαν τραβεστί; Σε όποιον δεν αρέσουν τα τραβεστί πράγματα στη ζωή και στην πολιτική, πρέπει να σταματήσει αυτόν τον πολιτιστικό και κοινωνικό κατήφορο.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετείχαν 14 ταινίες, πολλές από αυτές είναι συμπαραγωγές δύο ή περισσότερων χωρών. Οι χώρες που συμμετείχαν σε συμπαραγωγές είναι δεκαέξι: Γαλλία, Χιλή, Αργεντινή, ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Ταϊβάν, Ιράν, Ουγγαρία, Γερμανία, Μεξικό, Βέλγιο, Ολλανδία, Κορέα, Ιρλανδία. Η Ελλάδα συμμετείχε με δυο παραγωγές: «Γλυκιά Μνήμη» του Κυριάκου Κατζουράκη και «Κινέττα» του Γιώργου Λάνθιμου.

Οι ξένες ταινίες είναι: «Play» - Αλίσια Σέρσον, «Αντρας σπρώχνει καρότσι» - Ραμίν Μπαχράνι, «Αίμα» - Αματ Εσκαλάντε, «Βορινές Πολιτείες» - Ντενίς Κοτέ, «Ερωτευμένοι» - Ούανγκ Μινγκ Τάι, «Η ευτυχία του άλλου» - Φιν Τροχ, «Καρπός στα στάχυα» - Ζανγκ Λου, «Μαύρη Βουρτς» - Ρόλαντ Βρένικ, «Μια νύχτα» - Νίκι Καρίμι, «Πώς περνάν οι ώρες» - Ινές ντε Ολιβέιρα Σέσαρ, «Στα Παρασκήνια» - Εμανιέλ Μπερκό, «Το κορίτσι ταξιδιώτης» - Πέρι Ογκντεν.

Οι παραπάνω ταινίες διαγωνίζονται, για τα βραβεία: α) Χρυσός Αλέξανδρος (37.000 ευρώ), Αργυρός Αλέξανδρος (22.000), βραβείο κοινού «Jameson» (3.000), σκηνοθεσίας, σεναρίου, καλύτερης ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικής επίτευξης και το βραβείο Διεθνούς Ενωσης Κριτικών.

Ξαφνικά, μέρα μεσημέρι, έσβησαν τα φώτα. Οι θεατές εγκλωβίστηκαν στις αίθουσες. Συνεντεύξεις ματαιώθηκαν, οι τηλεοπτικές κάμερες σταμάτησαν να τραβάνε. Οι διοργανωτές δεν προέβλεψαν τίποτα για το ενδεχόμενο να σβήσει ξαφνικά το φως! Πρόβλεψαν, όμως, να μοιραστεί κείμενο περί της σημερινής άφιξης του Κόπολα για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης του Ντιν Ταβουλάρη και να κάνει δηλώσεις στην τηλεόραση. Καλοσύνη του... Σαν τριτοκοσμική χώρα που είμαστε (κατ' αυτόν) τιμή μας και που ήρθε! Θου, κύριε!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2006-03-09 00:00:00.0)
Πρώτη η Ασία στη Θεσσαλονίκη (2002-11-19 00:00:00.0)
Ο ελληνικός κινηματογράφος ταξιδεύει (2002-08-01 00:00:00.0)
Βραβεία Ελληνικού Κινηματογράφου (2001-09-08 00:00:00.0)
Υποψηφιότητες για βραβεία ποιότητας (1999-09-07 00:00:00.0)
Διεθνείς ελληνικές ταινίες (1996-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ