Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πιάνει τόπο το κάλεσμα του ΚΚΕ

Το κάλεσμα του ΚΚΕ, για συγκρότηση ψηφοδελτίων συνεργασίας και συσπείρωσης με πολιτικές δυνάμεις, ομάδες και πρόσωπα που συναντήθηκαν στους αγώνες ή που συμφωνούν ότι πρέπει να δοθεί πλήγμα στο δικομματισμό, πιάνει τόπο.

Ενα μήνα ακριβώς μετά τη δημοσιοποίηση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές (23/10) και αφού η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου την 1η Νοέμβρη τις θέσεις του Κόμματος, προχτές το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «ΠΑΡΚ», η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ διοργάνωσε σύσκεψη για το θέμα με κεντρική ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα.

Σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών σχηματισμών, εκπρόσωποι Κινήσεων, σωματείων, συλλόγων, αγωνιστικών συσπειρώσεων, καθώς και προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η νεοσυσταθείσα «Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών - για την κοινωνικοπολιτική συμμαχία, το μέτωπο, το σοσιαλισμό». Η «Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών», σε κείμενο που διακίνησε στη σύσκεψη, επισήμανε ότι στόχος της είναι «η δημιουργία ενός τόπου συνάντησης, ενός πεδίου ιδεολογικοπολιτικού προβληματισμού και δράσης, μιας δυνατότητας παρέμβασης λαϊκών ριζοσπαστικών δυνάμεων με αφετηρία τις ιδέες του επιστημονικού σοσιαλισμού, η οργάνωση και ο συντονισμός των λαϊκών διαθεσιμοτήτων μέσα από τη λειτουργία ενδιάμεσων κρίκων μπορούν να έχουν τη δική τους συμβολή στην κοινή προσπάθεια».

Μιλώντας στη σύσκεψη ο εκπρόσωπος της «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών», Χρήστος Μαργανέλης, τόνισε ότι οι σκέψεις που καταθέτει είναι αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας ανθρώπων «οι οποίοι επί σειρά ετών βρεθήκαμε σε αγωνιστική συμπαράταξη με το ΚΚΕ, τόσο στο χώρο της ΤΑ, όσο και στο εργατικό κίνημα, στον αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και σε κεντρικές πολιτικές μάχες». Σημείωσε ακόμα ότι «αφετηρία της σκέψης μας είναι ότι και το πλαίσιο συνεργασίας, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αλλά και γενικότερα το κάλεσμα που απευθύνει το ΚΚΕ σε μια λογική συμμαχιών, που θα είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και τα στηρίγματά της, υπάρχει ανάγκη να εκφράσει και έναν πολύ ευρύτερο κόσμο, να διευρύνει τη συνεργασία με έναν τρόπο πιο συλλογικό, πιο συντονισμένο και πιο οργανωμένο». Και πρόσθεσε: «Θεωρήσαμε ότι πρέπει να ανταποκριθούμε απέναντι σε αυτήν την ανάγκη, όχι για να προσθέσουμε μια ακόμα σημαία, αλλά να δώσουμε και εμείς τη δυνατότητα παρέμβασης, ιδεολογικοπολιτικού προβληματισμού βαθύτερου, επεξεργασίας σειράς ζητημάτων, καλύτερου συντονισμού στα μέτωπα πάλης, στο ΠΑΜΕ, στο εργατικό κίνημα, στις αγωνιστικές συμπαρατάξεις στις γειτονιές, στα δημοκρατικά δικαιώματα».

Επιπλέον, σημείωσε ότι βασικός στόχος είναι «να δημιουργήσουμε μια δυνατότητα παρέμβασης που θα προωθεί και θα ενισχύει την ιδέα που έχει κατατεθεί για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, όρους για να εκφραστεί μια τέτοια λογική». «Βεβαίως, υπογράμμισε, στα στοιχεία αυτού του προβληματισμού περιλαμβάνεται και η ανάγκη ισχυροποίησης του ίδιου του ΚΚΕ, γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει ο πολιτικός φορέας εκείνος που ολοκληρωμένα εκφράζει τον τελικό σκοπό, την τελική κατάληξη μιας τέτοιας διαδικασίας, δεν μπορεί παρά να είναι η σοσιαλιστική προοπτική της κοινωνίας. Είναι αναντικατάστατος ο ρόλος του ΚΚΕ σε μια τέτοια διαδικασία, τόσο στη διαδικασία συγκρότησης του Μετώπου όσο και στις περαιτέρω προοπτικές».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι «αυτή δεν είναι μια κλειστή διαδικασία. Είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα που θέλουμε να απευθύνουμε και από αυτό το βήμα. Είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα της "Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών", απευθύνεται σε όλους, όσους επιθυμούν να συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία, με τον προβληματισμό, τις ιδέες, τις σκέψεις τους, να συντονιστούν μαζί μας στα διάφορα μέτωπα πάλης που αυτή τη στιγμή υπάρχουν και βρίσκονται σε εξέλιξη, να δημιουργήσουμε νέα, να παρέμβουμε και να φέρουμε στο προσκήνιο όσο γίνεται ευρύτερες και περισσότερες αγωνιστικές, λαϊκές, ριζοσπαστικές δυνάμεις».

Ο Χρ. Μαργανέλης, κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε πως «το πλαίσιο συνεργασίας και συσπείρωσης που καταθέτει το ΚΚΕ νομίζουμε ότι περιέχει και τα στοιχεία κριτικής και τα στοιχεία διεξόδου που απαιτούνται σήμερα για να απαντήσουμε απέναντι σε αυτή τη μάχη. Νομίζουμε ότι σε αυτή τη μάχη πρέπει να πάμε με όρους κινήματος και στις γειτονιές και γενικότερα. Πρέπει να πάμε με μια διαδικασία που θα ευνοεί την όσο γίνεται ευρύτερη συσπείρωση ανθρώπων, εργαζομένων, ανέργων, νέων, γυναικών και θα συμβάλει στη διαμόρφωση αγωνιστικών ψηφοδελτίων τελικά, να τα συνδιαμορφώσουμε, να τα διευρύνουμε, να δώσουμε αυτή τη μάχη αποτελεσματικά, με σκοπό να ανοίξει μία νέα προοπτική και για το λαϊκό κίνημα και γενικότερα για την κοινωνία».

Σαφής πολιτικός χαρακτήρας των εκλογών

Στην ομιλία του ο Ηλίας Νικολόπουλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΗΚΚΙ, αφού περιέγραψε με σαφήνεια τους πολιτικούς στόχους του κόμματός του, τόνισε ότι «μέσα σ' αυτό το πλαίσιο αρχών εντάσσουμε τη στρατηγική των συμμαχιών του ΔΗΚΚΙ και κατ' επέκταση την πολιτική μας στο μεγάλο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, θεωρώντας μάλιστα πως αυτές οι εκλογές θα πάρουν έναν σαφή πολιτικό χαρακτήρα». Και πρόσθεσε ότι οι τοπικές εκλογές «δεν είναι μια παρένθεση», σημειώνοντας πως «ενώνουμε τις δυνάμεις μας εκτός από το ΠΑΜΕ για τις εργατικές διεκδικήσεις, εκτός από τα κοινωνικά και φιλειρηνικά κινήματα και στην Αυτοδιοίκηση, με προοπτική το Ευρύτερο Ριζοσπαστικό Αντινεοταξικό Μέτωπο».

Ακόμα σημείωσε ότι «τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα του δικομματισμού έχοντας μετατραπεί από κόμματα - εκπρόσωποι κοινωνικών τάξεων και ομάδων, σε πολιτικά εκφυλισμένους μηχανισμούς διαχείρισης και νομής της εξουσίας, χρησιμοποιούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως εύφορο έδαφος για να ανακυκλώσουν και να αναπαράγουν την κρίση τους».

«Εδώ βρίσκονται» - συνέχισε - «και οι βαθύτερες αιτίες για την κρίση του θεσμού που εκδηλώνεται και με γενικευμένα φαινόμενα παρακμής, διαφθοράς και επομένως δεν μπορεί από καμία σκοπιά να υπάρξει ανάταξη του θεσμού και αξιοποίηση των προοδευτικών δυνατοτήτων, που παρέχει, χωρίς την ανατροπή κεντρικά και τοπικά του Νεοφιλελεύθερου - Νεοταξικού Πολιτικού και Ιδεολογικού Συστήματος». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο χαρακτήρα των εκλογών, λέγοντας ότι «ο τοπικός χαρακτήρας των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, για να είναι αυθεντικά τοπικός, πρέπει ταυτόχρονα να θέτει αυτά τα ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής».

Ο Η. Νικολόπουλος καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «είχαμε τα προηγούμενα χρόνια μια ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία, πιστεύουμε πως πρέπει αποφασιστικά να την αναπτύξουμε και να τη διευρύνουμε».

Σημαντικές παρεμβάσεις

Στην παρέμβασή της, η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, σημείωσε ότι οι γυναίκες έχουν συμφέρον να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που θα στηρίξει το ΚΚΕ «για να γίνει ο πλούτος που και αυτές παράγουν λαϊκή περιουσία, για να γίνει ο θεσμός της ΤΑ λαϊκός θεσμός».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, Χάρης Παπαμάργαρης, τόνισε ότι «χωρίς να σημαίνει ότι γυρίζεις την πλάτη σε ειδικά προβλήματα, η μάχη αυτή είναι και θα είναι πολιτική». Επισήμανε δε ότι στόχος είναι η «ενίσχυση εκείνων των δυνάμεων και η εξαγωγή εκείνων των συμπερασμάτων που μάχονται τη Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Τη δράση και την αντίσταση των συνεργαζόμενων με το ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές, από τη θέση των μελών δημοτικών συμβουλίων, περιέγραψε με βάση την προσωπική του εμπειρία ο Κώστας Χριστόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Ιλίου. Ο Τηλέμαχος Λουγγής, πρόεδρος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, επισήμανε την ανάγκη «να απαιτηθούν και να διατεθούν για φιλολαϊκούς σκοπούς τεράστια ποσά». Την περιγραφή του αντιλαϊκού έργου της τωρινής δημοτικής αρχής στο Δήμο της Αθήνας περιέγραψε ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και κάτοικος Κυψέλης.

Ο Φώτης Βαρδής, εργαζόμενος στον ΟΤΕ, μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ και μέλος της νεοσυσταθείσας «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών», επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης «αγωνιστικού ρεύματος που θα αμφισβητεί την οικονομική ανέχεια και το θεσμικό πλαίσιο που την περιβάλλει» και για να παίζει το ρόλο αυτό θα απορρίπτει «συμμαχίες με πολιτικές ουρές του δικομματισμού». Ο Γιώργος Κακουλίδης, ποιητής, κάλεσε «να παλέψουμε ενάντια στη μάστιγα της καθημερινής μας ζωής, που δεν είναι άλλη από την ουδετερότητα». Ο Λάμπρος Βλάχος, δικηγόρος, σημείωσε ότι «η επίσημη πολιτική του κράτους παίρνει μετάθεση στην ΤΑ» τονίζοντας ότι ο λαός έχει ανάγκη από «δημάρχους και νομάρχες που θα στέκονται στο πλευρό του λαού», που θα είναι «αγωνιστές και όχι διαχειριστές» υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτό ακριβώς απαντάει το πλαίσιο του ΚΚΕ». Τη δημοτική αρχή που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, που θα θέτει στο προσκήνιο το ζήτημα της μόρφωσης και της Παιδείας - ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που η ΤΑ έχει αυξημένο ρόλο - ανέδειξε ο Βασίλης Μεταξάς, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού ΑΕΙ.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ αποτελούμενη από τους: Γ. Πάντζα, Β. Αράπη - Καραγιάννη, Γ. Καρούμπα και Θ. Πέππα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσουν οι διώξεις στο ΚΕΚΡ(2007-04-17 00:00:00.0)
Αγωνιστικά συνεχίζει η ΔΑΣ(2006-06-06 00:00:00.0)
Οι εκλογές του Οκτώβρη δεν έχουν «τοπικά σύνορα»(2006-04-04 00:00:00.0)
«Να συγκροτηθεί ένα ισχυρό ρεύμα αντίστασης»(2006-03-30 00:00:00.0)
Λαϊκή αγωνιστική συμμαχία(2006-03-22 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο της μάχης τα λαϊκά προβλήματα(2005-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ