Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εμμονή στη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία

Ανευ σημασίας χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τις αντιπαραθέσεις για το «σχέδιο Ανάν» και πρόσθεσε ότι το «σχέδιο» δεν πρέπει να αποτελεί θέμα εσωτερικής διαμάχης.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι η βάση για διαπραγμάτευση, αλλά - εξήγησε - όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα υποβληθεί ένα νέο, τροποποιημένο, σχέδιο, που θα λαμβάνει υπόψη τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις συμφωνίες Κορυφής.

Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία, καθώς το «σχέδιο» που θα υποβληθεί θα είναι η βάση της πολιτικής μας επιβίωσης. Ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει στη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία.

Ζητούν εγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στην Αμμόχωστο

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Τουρκοκύπριων Επιχειρηματιών καλεί το κατοχικό καθεστώς να επιτρέψει σε πρώτη φάση την εγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στην Αμμόχωστο και στις περιοχές που γειτνιάζουν με τη «νεκρή ζώνη», όπως προέβλεπε το «σχέδιο Ανάν». Οι Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες προτείνουν να τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους και η τουρκοκυπριακή πλευρά να εφαρμόσει μονομερώς τα σημεία εκείνα του «σχεδίου Ανάν», που μπορούν να τύχουν εφαρμογής. Θέση του Συνδέσμου είναι ότι στην παρούσα φάση, που δεν υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό, κάθε μέρα που περνά είναι προς ζημία των Τουρκοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες καλούν επίσης τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη διεθνή κοινότητα και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να κινηθούν προς λύση του κυπριακού προβλήματος.

Τέλος, ζητούν να μην επιμένει το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς στην ταυτόχρονη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση των κανονισμών για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων και το απευθείας εμπόριο μεταξύ Κατεχομένων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ