Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΟΠΛΩΝ
Ανοιχτό στα μονοπωλιακά συμφέροντα

Παραμένουν οι κατευθείαν αναθέσεις μέσω «διακρατικών» συμφωνιών και θεσμοθετούνται οι «ειδικές περιπτώσεις», με άλλοθι το «κρατικό απόρρητο» και το «μοναδικό κατασκευαστή»

Eurokinissi

Νομοσχέδιο για τις διαδικασίες που αφορούν τις προμήθειες αμυντικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, προωθεί η κυβέρνηση. Ενόψει της κατάθεσής του στη Βουλή η Κυβερνητική Επιτροπή κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ασχολήθηκε με τις ρυθμίσεις που περιέχονται στο εν λόγω νομοσχέδιο. Με τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου αυτού αναμένεται η προσοχή να επικεντρωθεί σε ζητήματα διαδικασίας, δηλαδή στο περιτύλιγμα περισσότερο και όχι σε θέματα ουσίας, που αναφέρονται στο είδος των εξοπλισμών, καθώς στις στρατηγικές επιλογές και στον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στο νεοταξικούς σχεδιασμούς, ταυτίζονται απόλυτα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, με βάση και τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλου, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, προβλέπεται η καθιέρωση «για λόγους διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος» δύο μόνο βασικών τρόπων προμηθειών του αμυντικού υλικού, ενώ σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο (ΠΔ 284/89) υπάρχουν 11 τρόποι. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ο ένας τρόπος είναι ο ανοιχτός διαγωνισμός (ο ενδιαφερόμενος προμηθευτής υποβάλλει έγγραφη προσφορά) και ο άλλος είναι οι συμφωνίες μεταξύ κρατών.

Ωστόσο, παραμένουν όλα τα «παράθυρα» ανοιχτά για παρεμβάσεις των μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων, μέσω των διακρατικών και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό συμφωνιών, ενώ την ίδια ώρα παραμένουν και οι «ειδικές περιπτώσεις» οι οποίες και θεσμοθετούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις ο Αμερικανός πρέσβης έχει επισκεφθεί κατά καιρούς το γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, του σημερινού και των προκατόχων του, για να προωθήσει κατευθείαν και χωρίς διαγωνισμό οπλικά συστήματα που παράγονται από αμερικανικές βιομηχανίες. Ετσι, αφού από τη μια ανακοινώνεται ότι καταργούνται οι τρόποι απευθείας ανάθεσης με προφορική ή έγγραφη προσφορά, καθιερώνονται οι «ειδικές περιπτώσεις», στις οποίες μπορεί να υπάγονται περιπτώσεις που αναφέρονται στο «κρατικό απόρρητο» ή στο «μοναδικό κατασκευαστή», όπου η διαδικασία θα γίνεται με διαπραγμάτευση και μετά από έγκριση των όρων και προϋποθέσεων από ανώτατο όργανο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης προληπτικό ελέγχο σε προσυμβατικό επίπεδο από το Ελεγκτικό Συνέδριο για προμήθειες μεγάλης οικονομικής αξίας και ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής «για προμήθειες μείζονος αμυντικού υλικού». Επίσης οι εγγυήσεις θα εκδίδονται μόνο από πιστωτικά ιδρύματα αναγνωρισμένα από την Τράπεζα της Ελλάδος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ