Η αυξανόμενη κατάχρηση αλκοόλ και αλκοολισμού, αλλά και η ανάγκη για θέσπιση πολιτικής πρόληψης και ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος, αναδείχτηκαν χτες κατά τη διάρκεια ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ).
«Οι ευθύνες της πολιτείας είναι τεράστιες που δεν έχει βρει μέχρι σήμερα το θάρρος να σχεδιάσει την πολιτική της σ' αυτό τον τομέα σε σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα και αντιλήψεις. Γιατί η πρόληψη της χρήσης αλκοόλ και άλλων ψυχοδραστικών ουσιών δεν ανάγεται στην τρομοκράτηση του κοινού μέσα από την ενίσχυση των ήδη τεραστίων στη σημερινή εποχή φόβων των ανθρώπων. Η πρόληψη για να είναι αποτελεσματική πρέπει να διαπνέεται από ένα καινοτόμο, ριζοσπαστικό πνεύμα, σε σύγκρουση με το κυρίαρχο ρεύμα του βιολογικού ανταγωνισμού και των "χημικών λύσεων" στα κοινωνικά προβλήματα», επισήμανε αρχικά η Κατ. Μάτσα, επιστημονικά υπεύθυνη του «18 ΑΝΩ».
Μερικά από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν είναι η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 500% κατά κεφαλήν. Ενώ έντονη είναι η τάση επικράτησης αλκοόλ σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Το 20% των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία διαπιστώνεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με το αλκοόλ, ενώ οι διαγνώσεις για κύρωση του ήπατος έχουν αυξηθεί κατά 180%. Το 50% των τροχαίων σχετίζονται με το αλκοόλ, είναι μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τους Ελληνες εφήβους μαθητές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημίου Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, τα οποία παρουσιάστηκαν χτες. Περίπου 4 στους 10 εφήβους ηλικίας 14-18 ετών, αναφέρουν πώς έχουν πιει 40 ή και περισσότερες φορές σε όλη τη ζωή τους, ενώ το 15,9% κάνει συστηματική χρήση οινοπνευματωδών - τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Το 13,2% αναφέρει πως έκανε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον 3 φορές τον τελευταίο μήνα.