Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Φορολογούν και τα μνημόσυνα!

Η Δημοτική Αρχή Λάρισας, με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτεί από τους συγγενείς των νεκρών να πληρώνουν παράβολο 25 ευρώ για κάθε κηδεία και για κάθε μνημόσυνο στο νέο κοιμητήριο της πόλης!

Ακόμα κι από τα ...μνημόσυνα βάλθηκε να τα πάρει η Δημοτική Αρχή Λάρισας, στο όνομα της διαβόητης ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών του δήμου, η οποία ανέσυρε ακόμα και χουντικό νόμο για να επιβάλει «χαράτσι» για τις κηδείες και τα μνημόσυνα! Δεν πρόκειται για «μαύρο» χιούμορ, αλλά για πραγματικότητα, που καταδεικνύει το «κατάντημα» στο οποίο έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα χέρια αιρετών που επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο για να τη μετατρέψουν σε βασικό στήριγμα και μοχλό εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Για του λόγου το αληθές, λοιπόν, η Δημοτική Αρχή Λάρισας, με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτεί από τους συγγενείς των νεκρών να πληρώνουν παράβολο 25 ευρώ για κάθε κηδεία και για κάθε μνημόσυνο στο νέο κοιμητήριο της πόλης. Για να δικαιολογήσει δε την απόφασή της, ισχυρίζεται ότι βασίζεται στην «ισχύουσα νομοθεσία».

Ο «Ρ» επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοίκησης του Δήμου Λάρισας Β. Δημητρίου, ο οποίος εμφανίστηκε να ενοχλείται και δεν έδωσε τις εξηγήσεις που του ζητήθηκαν. «Δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω», δήλωσε όταν τον ρωτήσαμε με ποια νομοθεσία και ποια λογική πάρθηκε αυτή η απόφαση. Εμείς, πάντως, ψάξαμε και βρήκαμε ότι η «ισχύουσα νομοθεσία» που επικαλείται η Δημοτική Αρχή, αφορά στο χουντικό νόμο 582/1968, καθώς και έναν άλλο, τον 544, του 1977, ενώ κάτι ανάλογο εφαρμοζόταν παλιότερα με βάση ένα βασιλικό διάταγμα, το 24/1958.

Βεβαίως, η Δημοτική Αρχή Λάρισας δεν προχωράει πρώτη φορά σε μέτρα άγριας φορολόγησης των δημοτών, καθώς έχει αναδείξει το δήμο σε τρανταχτό παράδειγμα αντιλαϊκού «μοντέλου», με την επιβολή πρόσθετων φόρων, την παραχώρηση σε ιδιώτες βασικών τομέων και δραστηριοτήτων, την ανάληψη αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, που πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλο το λαό. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να τ' αρπάξει με διάφορους άλλους τρόπους, από τους δημότες για να γεμίσει τα ταμεία του δήμου, όπως με το κυνηγητό κλήσεων που επιδίδεται η Δημοτική Αστυνομία κ.ά.

Καταγγέλλει η «Δημοτική Συνεργασία»

Σχολιάζοντας το νέο χαράτσι που επέβαλε η Δημοτική Αρχή Λάρισας, ο Αγ. Παπαστεργίου, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας», επισημαίνει: «Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να θεσμοθετήσει τέλη ακόμα και για τις κηδείες και τα μνημόσυνα, κυνηγώντας τους Λαρισαίους ακόμα και μετά θάνατον, εντάσσεται στα πλαίσια λυσσαλέας αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύει η Δημοτική Αρχή σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης. Η "Δημοτική Συνεργασία", που καταψήφισε την απόφαση, καλεί του Λαρισαίους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να συμπαραταχτούν μαζί της και να την ενισχύσουν αποφασιστικά στις ερχόμενες εκλογές, προκειμένου η Λάρισα να αποκτήσει μια φιλολαϊκή, αγωνιστική και διεκδικητική Δημοτική Αρχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην απληρωσιά(2017-09-23 00:00:00.0)
Το κράτος έχει συνέχεια...(2014-11-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-05-03 00:00:00.0)
Κοινή αντίδραση στην αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής(2002-12-13 00:00:00.0)
Πρωτοτυπίες...(2002-10-03 00:00:00.0)
"Χαράτσι" στους νέους που θέλουν ν' αθλούνται(1996-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ