Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Ούτε κουβέντα για ευθύνες της εταιρίας

Συνεχίστηκαν χτες οι καταθέσεις των πραγματογνωμόνων

Στο ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες ήταν οι καταθέσεις των πραγματογνωμόνων που πέρασαν και χτες από το βήμα του δικαστηρίου, στη δίκη για το ναυάγιο του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, καθώς ρίχνουν όλες τις ευθύνες στο πλήρωμα, ενώ δε λένε κουβέντα για την εταιρία που είχε το σαπιοκάραβο. Φτάνουν στο σημείο μάλιστα να ισχυρίζονται προκλητικά ότι για τα λαμπάκια και τις σφυρίχτρες που έλειπαν από τα σωσίβια, φταίνε οι ναυαγοί που τα έπαιρναν για σουβενίρ!

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε και ο τελευταίος της ομάδας των πραγματογνωμόνων, ο Εμ. Μανιός, διπλωματούχος ναυπηγός - μηχανικός, που είπε χαρακτηριστικά: «Είναι πρακτική των επιβατών να παίρνουν λαμπάκια και σφυρίχτρες από τα σωσίβια». Αναφερόμενος στην πραγματογνωμοσύνη τόνισε ότι η κατάσταση των σωσιβίων είναι ικανοποιητική, επισημαίνοντας ότι έλεγξαν τα σωσίβια που είχαν παραμείνει στο πλοίο μετά το ναυάγιο και δεν έλαβαν υπόψη τους τα σωσίβια των ναυαγών, γιατί όπως έκριναν είχαν αλλοιωθεί από την ταλαιπωρία και ήταν στοιβαγμένα σε μια αποθήκη του Λιμενικού για πολύ καιρό... Για τα σωσίβια που οι πραγματογνώμονες έκριναν ως ικανοποιητικά, ο δύτης Κ. Θωκταρίδης, που τα ανέσυρε από το πλοίο, στην κατάθεσή του στο δικαστήριο είχε δηλώσει: «Εγώ δε θα φορούσα τέτοιο σωσίβιο για να σωθώ!»... Να σημειωθεί ότι από τα 100 σωσίβια που έβγαλε ο δύτης από το πλοίο, τα 29 ήταν παλαιού τύπου, με αφρόξυλο.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το ένα πτερύγιο της δεξιάς προπέλας είχε κοπεί, ενώ τα άλλα δύο ήταν άθικτα, ο Εμ. Μανιός είπε ότι αν το πτερύγιο της προπέλας έσπασε στο βράχο, τότε όντως δεν ήταν σε κίνηση, το γεγονός όμως ότι δε βρέθηκε γύρω από τις Πόρτες ούτε και κοντά στο ναυάγιο, είπε ότι δεν απασχόλησε τους πραγματογνώμονες.

Ενα σαφές δείγμα για το... είδος των ερευνών έδωσε και ο καθηγητής Ναυπηγικής του ΕΜΠ Θ. Λουκάκης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν έγινε καμία έρευνα από τους πραγματογνώμονες για την κατάσταση που είχαν οι μηχανές του πλοίου, ούτε και για την περίπτωση να έπαθαν βλάβη λίγο πριν την πρόσκρουση. Οταν ρωτήθηκε από τον υποπλοίαρχο Αναστ. Ψυχογιό για το αν εξέτασαν και αυτό το ενδεχόμενο, είπε: «Οχι γιατί δεν υπήρχαν κάποια στοιχεία που να μιλάνε για βλάβη. Οι μηχανικοί του πλοίου δεν ανέφεραν βλάβες στη μηχανή». Αρνητική ήταν η απάντηση του καθηγητή και για το αν έλαβαν οι πραγματογνώμονες υπόψη τους στην έρευνα την καταγγελία του Αναστ. Σορόκα, αλλά και τις επισκευές που είχαν γίνει στην προπέλα του πλοίου, χωρίς την παρουσία του «Νηογνώμονα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετασκευές χωρίς κανέναν έλεγχο(2007-03-08 00:00:00.0)
Μάρτυρες καταγγέλλουν την επιχείρηση κουκουλώματος(2007-02-27 00:00:00.0)
Ρίχνουν το φταίξιμο στους επιβάτες!(2005-12-15 00:00:00.0)
Ούτε χτες εμφανίστηκε ο υπεύθυνος του «Νηογνώμονα»(2005-11-17 00:00:00.0)
Ηταν σάπιο μέχρι το «κόκαλο»(2005-10-11 00:00:00.0)
«Δεν είδα, δε γνωρίζω...»(2005-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ