Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟ
Τα δίνει όλα στους ιδιώτες

Τμήμα της έκτασης στο Βοτανικό όπου η εταιρία του Παναθηναϊκού θα αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες
Τμήμα της έκτασης στο Βοτανικό όπου η εταιρία του Παναθηναϊκού θα αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες
«Γην και ύδωρ» παραχωρεί η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων όχι μόνο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά συνολικά σε ιδιώτες. Η εν λόγω ΠΑΕ θα μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, αφού θα πάρει δωρεάν γήπεδο, το οποίο και θα εκμεταλλεύεται, ενώ από την άλλη ιδρύεται Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού - Λεωφόρου Αλεξάνδρας ΑΕ», η οποία θα έχει το δικαίωμα χρήσης δημοτικών χώρων για 99 χρόνια.

Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, με την απόλυτη συναίνεση της διοίκησης της Ντ. Μπακογιάννη (ΝΔ) και των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων της μειοψηφίας, του Χρ. Παπουτσή (ΠΑΣΟΚ) και του Γ. Δημαρά. Την πρόταση καταψήφισε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος αμέσως μετά έδωσε και συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Ιδιαίτερα για το χώρο των 18,7 στρεμμάτων όπου βρίσκεται το δημοτικό στάδιο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αποφασίστηκε η κατασκευή υπόγειου «πάρκιγκ», 900 θέσεων και η δημιουργία κτιρίου εμπορικών χρήσεων, μουσείο ΠΑΟ, συνολικής επιφάνειας δύο στρεμμάτων! Στα υπόλοιπα 16,7 στρέμματα η διοίκηση ισχυρίζεται ότι θα δημιουργήσει αστικό πράσινο. Ομως, όπως είπε και ο Σπ. Χαλβατζής, «δε θα υπάρχει όχι υψηλό πράσινο, αλλά ούτε καν χλόη».

Το μεγάλο «φαγοπότι», όμως, γίνεται στην ονομαζόμενη «ανάπλαση του Βοτανικού», η οποία θα γίνει με τη λεγόμενη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Εκεί:

  • Ιδρύεται από το Δήμο Αθηναίων και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας Εταιρία Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία «Διπλή Ανάπλαση ΑΕ», για 105 χρόνια. Η εταιρία αυτή θα έχει τα δικαιώματα χρήσης του ακινήτου στη Λεωφ. Αλεξάνδρας (ανήκει στο δήμο) και των ακινήτων (που θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του δήμου) στο Βοτανικό για 99 χρόνια.
  • Στο χώρο του Βοτανικού σε συνολική έκταση 200 στρεμμάτων, θα γίνουν: Γήπεδο ποδοσφαίρου 35-40.000 θέσεων. Χώροι για τα ερασιτεχνικά τμήματα του ΠΑΟ κάτω από τις κερκίδες. Υπαίθριο «πάρκιγκ» 1.500 θέσεων. Εμπορικό κέντρο 40.000 τ.μ. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει: Κλειστό γήπεδο 6-8.000 θέσεων. Κλειστή πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων. 1.000 θέσεις «πάρκιγκ».

Το «μνημόνιο συνεργασίας» προβλέπει την αποκλειστική παραχώρηση χρήσης γηπέδου Βοτανικού στην ΠΑΕ για 49 έτη με δέσμευση της ΠΑΕ ότι θα χρησιμοποιεί το γήπεδο για όλους τους αγώνες της. Και δωρεάν παραχώρηση 200 θέσεων στάθμευσης τις καθημερινές ημέρες και δωρεάν παραχώρηση του 20% των θέσεων στάθμευσης τις ημέρες αγώνων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπ. Χαλβατζής, είπε: «Υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να κατασκευαστεί στο χώρο του Βοτανικού ένα τεράστιο αθλητικό συγκρότημα και εμπορικό κέντρο. Δεν είμαστε αντίθετοι στα γήπεδα. Σήμερα, όμως, δεν αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, στο όνομα των αναγκών για κάποιο γήπεδο κατασκευάζονται τεράστιες εγκαταστάσεις, μεγάλα εμπορικά κέντρα, που ικανοποιούν τη λογική της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού».

Σημείωσε δε ότι «ο νέος νόμος για τις "Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα" βρίσκει την πλήρη έκφρασή του στην πρόταση της διοίκησης του δήμου. Τα πάντα εκχωρούνται στο κεφάλαιο. Η ΕΕΣ θα έχει ζωή 105 χρόνια. Η εκμετάλλευση, δηλαδή, του δημοτικού χώρου, από ιδιώτες, θα είναι υπεραιωνόβια»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύγχρονα και ασφαλή γήπεδα για το λαό και όχι για τα επιχειρηματικά συμφέροντα (2020-12-01 00:00:00.0)
Τα... εύσημα και η αλήθεια (2010-01-28 00:00:00.0)
Υπογραφές εμπορευματοποίησης (2008-02-27 00:00:00.0)
«Παίζει μπάλα» το μεγάλο κεφάλαιο... (2008-01-20 00:00:00.0)
«Χέρι - χέρι» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπέρ των συμφερόντων της ΠΑΕ (2006-07-25 00:00:00.0)
Σημείο επιχειρηματικής αναφοράς (2005-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ