Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οδηγίες πρόληψης σε υψηλές θερμοκρασίες

Οδηγίες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου καύσωνα εξέδωσε προς τις νοσηλευτικές μονάδες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της χώρας η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας υπηρεσίας, οι νοσηλευτικές μονάδες τις ημέρες του καύσωνα πρέπει να δέχονται όχι μόνο τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα από υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και όσα ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν έχουν τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών στον τόπο που μένουν, ενώ το ΕΚΑΒ πρέπει να είναι πάντα έτοιμο και κατάλληλα εξοπλισμένο, για να μεταφέρει με ασφάλεια στα νοσοκομεία τα άτομα αυτά.

Οι χώροι εργασίας, αλλά και τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκτάκτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών, ιδιωτικών και δημόσιων, με έμφαση στον περιορισμό της μεγάλης κίνησης του κοινού κατά τις θερμότερες ώρες.

Συμπτώματα και προληπτικά μέτρα

Τα συμπτώματα των υπερβολικά υψηλών για τον ανθρώπινο οργανισμό θερμοκρασιών μπορεί να είναι δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Στις σοβαρότερες μορφές, όπως η θερμοπληξία, τα συμπτώματα είναι αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμοί, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου, της οποίας επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά σαν πρώτες βοήθειες συνίσταται η ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος, με τη γύμνωση του ατόμου από ρούχα, την τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τους βουβώνες, την εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κλπ.

Τις ιδιαίτερα ζεστές μέρες του καλοκαιριού καλό είναι:

  • Να αποφεύγουμε την έκθεση στο ηλιακό φως. Να αναζητούμε σκιερά και δροσερά μέρη. Να προτιμούμε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό.
  • Να αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει μαζί με την υψηλή θερμοκρασία και πολλή υγρασία, καθώς και κάτω από ηλιακή ακτινοβολία.
  • Να πίνουμε άφθονα υγρά, κυρίως νερό, και να αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Να προτιμούμε τα χαμηλά σε λιπαρά φαγητά και τα λαχανικά και φρούτα.
  • Να κάνουμε συχνά ντους.
  • Να ντύνουμε τα νεογνά όσο γίνεται πιο ελαφρά, με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα και να τους δίνουμε συχνά υγρά μαζί με το γάλα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω του καύσωνα που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες κλπ.) και όσοι παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους. Ειδικότερα οι τελευταίοι, θα πρέπει την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών να συμβουλεύονται το γιατρό για την ενδεχόμενη ελάττωση της θερμοκρασίας των φαρμάκων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ