Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΖΕΣΤΗ, ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αθήνα
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από διάφορα χρόνια νοσήματα
  • «Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που συστηματικά υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων», τονίζουν ο Γιώργος Μαυρίκος και ο Σπύρος Χαλβατζής

Eurokinissi

Οι αφόρητες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, με τη ζέστη και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, σε συνδυασμό με την «αφόρητη» αντιπεριβαλλοντική πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, έχουν δημιουργήσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία των Αθηναίων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει πάρει την... ανηφόρα, ενώ σήμερα και αύριο αναμένεται η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Η κατάσταση θα είναι χειρότερη λόγω της υγρασίας. Χτες τα ποσοστά υγρασίας ήταν 50% στην Αττική, 54% στη Θεσσαλονίκη και 70% στην Κρήτη. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής.

Ειδικότερα, το όζον, που είναι φωτοχημικός ρύπος, του οποίου η ανάπτυξη ευνοείται από την ηλιακή ακτινοβολία και τις υψηλές θερμοκρασίες, «κινήθηκε» ανάμεσα στο όριο ενημέρωσης κοινού (180 μgr/m3) και το όριο επιβολής έκτακτων μέτρων (240 μgr/m3). Πρωτιά στους ρύπους είχαν τα Λιόσια, όπου το όζον για τρεις ώρες έφτασε τα 207 μgr/m3, ενώ η μέγιστη τιμή του οκταώρου ήταν 158 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Ακολούθησε το Περιστέρι με 205 (για τέσσερις ώρες), η Ν. Σμύρνη με 204 μικρογραμμάρια, ο Βοτανικός με 203. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2005, σημειώθηκαν 27 μέρες υπερβάσεων της ωριαίας τιμής του όζοντος στη Ν. Σμύρνη, 26 στη Λυκόβρυση και 22 στους Θρακομακεδόνες.

Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε από την ανοχή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην ασύδοτη δράση ρυπαινουσών βιομηχανιών, την ασυδοσία στη χωροθέτηση βιομηχανικών επιχειρήσεων, την άναρχη και πυκνή δόμηση, την παραπέρα τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, τη συνεχιζόμενη καταστροφή του περιαστικού πρασίνου, την όξυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, το φθηνό ξεπούλημα δημόσιας γης στους μεγαλοκαταπατητές, την παραχώρηση στις πολυεθνικές σημαντικού μέρους του αιγιαλού, την υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών σε τεράστια υπερτοπικά κέντρα και την πριμοδότηση της χρήσης των ΙΧ με την υποβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Ως ΝΑΣ αντιπαλεύουμε αυτήν την πολιτική. Διεκδικούμε να γίνουν κρατικο-λαϊκή περιουσία τα δάση και οι ακτές, να αναπτυχθούν σύγχρονες, φτηνές - και με δωρεάν ζώνες - συγκοινωνίες», τονίζει στον «Ρ» ο Γ. Μαυρίκος, υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας». «Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους χώρους, αντιπαλεύοντας τις εκχωρήσεις τους και την εκμετάλλευσή τους από τους επιχειρηματίες».

«Η διαιώνιση και επιδείνωση του νέφους πάνω από τα κεφάλια του λαού της Αθήνας δεν είναι θέμα τεχνικό, αλλά καθαρά πολιτικό», υπογραμμίζει ο Σπ. Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα».«Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα, να στείλουν και με την ψήφο τους στις επικείμενες τοπικές εκλογές μήνυμα καταδίκης των κομμάτων της άρχουσας τάξης και του ευρωμονόδρομου, να στηρίξουν τους αγωνιστικούς δημοτικούς και νομαρχιακούς συνδυασμούς, τη "Συμπαράταξη για την Αθήνα", τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία"».

Οδηγίες για τον καύσωνα

Οι επιπτώσεις απ' τον καύσωνα και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες εκδηλώνονται με δύο μορφές: Τη θερμοπληξία και την εξάντληση απ' τη ζέστη.

Γι' αυτό τις μέρες του καύσωνα όλος ο πληθυσμός, και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, πρέπει να παίρνουν μέτρα προφύλαξης. Οσοι πάσχουν από διάφορα χρόνια νοσήματα και παίρνουν φάρμακα - όπως οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς και οι νεφροπαθείς - είναι καλύτερα να βρίσκονται σε επικοινωνία με το γιατρό τους.

Τις μέρες του καύσωνα πρέπει να παίρνετε τις παρακάτω προφυλάξεις:

  • Να μην κυκλοφορείτε στον καυτό ήλιο, να μην καταπονείστε σωματικά και να παραμένετε σε σκιερό, δροσερό και αεριζόμενο με ανεμιστήρες ή κλιματιζόμενο μέρος
  • Τα ρούχα θα πρέπει να είναι ελαφρά, ευρύχωρα και ανοιχτού χρώματος, το δε κεφάλι να είναι καλυμμένο με κατάλληλο καπέλο και τα μάτια να προστατεύονται με κατάλληλα γυαλιά από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου
  • Η κατανάλωση άφθονου δροσερού ή κρύου νερού θεωρείται επιβεβλημένη. Απαιτείται η κατανάλωση πολλών υγρών, όχι όμως οινοπνευματωδών ποτών
  • Τα φαγητά ενδείκνυται να είναι όσο γίνεται πιο ελαφρά
  • Επίσης, καλό είναι να γίνονται συχνά ντους με δροσερό νερό, ενώ το κολύμπι στη θάλασσα πρέπει να γίνεται μόνο για τη δροσιά και όχι για άσκηση.

Η θερμοπληξία εμφανίζεται μετά από πολύωρη έκθεση σε θερμό και υγρό περιβάλλον και παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα: Πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, ταχυκαρδία, δυσφορία, ζάλη, ναυτία, εμέτους, απώλεια συνειδήσεως, δέρμα ξηρό, θερμό και πολύ κόκκινο.

Σε περίπτωση θερμοπληξίας πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα μέχρι να φτάσει γιατρός ή να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο:

  • Ο θερμόπληκτος, χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό, δροσερό και αν είναι δυνατόν αεριζόμενο μέρος
  • Να ξαπλώσει ανάσκελα και να απομακρυνθούν όλοι όσοι από περιέργεια ή ενδιαφέρον τού εμποδίζουν τον αερισμό
  • Να τροφοδοτείται με αέρα χρησιμοποιώντας κάθε πρόχειρο μέσο (βεντάλιες, χαρτόνια κλπ.)
  • Να αφαιρούνται τα βαριά ρούχα, να τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα και να βρέχεται με κρύο νερό όλο του το σώμα
  • Αν μπορεί εκείνη τη στιγμή ο θερμόπληκτος να πιει υγρά, αξιοποιούμε αυτή τη δυνατότητα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ