Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές συναντήσεις

Από τον «Τρίτο Παγκόσμιο» στο «Σταυρό του Νότου» και από το αυτοβιογραφικό «Βασίλης Παπακωνσταντίνου», στα «Φοβάμαι», «Ολα από χέρι καμένα», «Μικρές Νοθείες», «Διαίρεση», «Κι αν τα μάτια σου»... Ενα απόσταγμα αγαπημένων τραγουδιών από την 30χρονη δισκογραφική διαδρομή του παρουσίασε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στα τέλη του περασμένου Μάη στο Ηρώδειο, ξεδιπλώνοντας την «άλλη πλευρά» τους, με ήχο κυρίως ακουστικό και με τον ηλεκτρικό να ενισχύει την ακουστική διάθεση... Αυτό το εξαιρετικό συναυλιακό δρώμενο ηχογραφήθηκε ζωντανά και αποτελεί το υλικό του τελευταίου δίσκου του καλλιτέχνη με τίτλο «Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Ηρώδειο 2005». Το διπλό άλμπουμ, που κομίζει το «άρωμα» της υπέροχης βραδιάς, περιλαμβάνει τραγούδια που έχουν περάσει πλέον στη συλλογική μνήμη: Των Μ. Λοΐζου, Θ. Μικρούτσικου, Ν. Ζούδιαρη, Γ. Ανδρέου, Γ. Χατζηνάσιου, Α. Μάνου, Γ. Ζουγανέλη, Χρ. Κροκίδη, Απ. Μπουλασίκη κ.ά. Πέρα από την ορχήστρα του, καθοριστική για την απόδοση του διαφορετικού από ό,τι έχουμε συνηθίσει ακούσματος υπήρξε η συμβολή της ορχήστρας δωματίου «Feminarte» σε διεύθυνση Γιάννη Γεωργιάδη.

Αξέχαστα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι διασκευασμένα για κιθάρα από τον Βαγγέλη Μπουντούνη περιλαμβάνονται στο δεύτερο CD της σειράς «Ενα τραγούδι για τον Μάνο - Vol.2». «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», «Περιμπανού», «Κεμάλ», «Προδοσία», «Ο κυρ - Μιχάλης», «Το βαλς των χαμένων ονείρων», «Η μικρή Ραλλού» κ.ά. μαζί με τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Β. Τσιτσάνη (από τη διασκευή του Χατζιδάκι για πιάνο) είναι μερικά από τα κομμάτια που διασκεύασε ο Β. Μπουντούνης και ερμηνεύει μαζί με την κιθαρίστρια Μάρω Ραζή. Στο άλμπουμ περιλαμβάνεται και η ομότιτλη σύνθεση του Β. Μπουντούνη, αφιερωμένη στον Μ. Χατζιδάκι. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά - αγγλικά).


«Κιθάρα σε ελληνικό τρόπο» τιτλοφορείται ο δίσκος του ταλαντούχου σολίστ της κλασικής κιθάρας Κώστα Γρηγορέα, στον οποίο για πρώτη φορά παρουσιάζεται με το διπλό ρόλο του συνθέτη και ερμηνευτή. Ο δίσκος αποτελεί την τέταρτη δισκογραφική σόλο παρουσία του μουσικού, που ξεκίνησε με το «Τετράδιο για κιθάρα του Μάνου Χατζιδάκι». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αξέχαστος συνθέτης τον κατέτασσε σε «έναν από τους πιο προικισμένους Ελληνες κιθαρωδούς», τονίζοντας τη βαθιά μουσική του καλλιέργεια και τον συναρπαστικό, ελκυστικό τρόπο παιξίματός του. Το άλμπουμ «Κιθάρα σε ελληνικό τρόπο» απευθύνεται στους ακροατές που αναζητούν την ποιοτική ελληνική μουσική σε λόγιους χώρους. Και όπως ο ίδιος ο Κ. Γρηγορέας αναφέρει «σαν ελληνικούς τρόπους αντιλαμβάνομαι όλα τα αυθεντικά στοιχεία, αλλά και όσα έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική μουσική. Από την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, τους Ελληνες και ξένους συνθέτες και τραγουδοποιούς έως την τζαζ και το ροκ που συντρόφευαν τα νεανικά μου ακούσματα».

Μια πόλη, μια σχέση, δύο ρόλοι... Πέντε τραγούδια για ό,τι δε θα ειπωθεί, για ό,τι θα ομολογήσουμε ίσως μόνο στον εαυτό μας... Η περιπέτεια δύο ανθρώπων μέσα σε μια πόλη, η οποία λειτουργεί σαν σκηνογράφημα διαδραματίζεται στο «Poster», τον καινούριο δίσκο του Νίκου Ζούδιαρη. Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός, που μετρά δώδεκα χρόνια στη δισκογραφία, καταθέτει πέντε τραγούδια σε δικούς του στίχους και μουσική, που συνθέτουν ένα ενιαίο σενάριο, μιλώντας για την ίδια τη ζωή. Τρία τραγούδια ερμηνεύει ο ίδιος, ενώ τα άλλα δύο αναδεικνύονται μέσα από τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη (είναι η πρώτη φορά που οι δύο καλλιτέχνες συνεργάζονται σε ολόκληρο τραγούδι). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δίσκος αποτελεί τον πρώτο «καρπό» της απόφασης του δημιουργού να ανεξαρτητοποιηθεί δισκογραφικά ιδρύοντας τη δική του εταιρία (την ονόμασε «Poster» σηματοδοτώντας το ξεκίνημά της απ' το CD).


«Η μνήμη του νερού» τιτλοφορείται το καινούριο CD της Μαρίας Φαραντούρη και του Τούρκου συνθέτη Ζιλφί Λιβανελί. Ο δίσκος είναι ζωντανή ηχογράφηση της μουσικής παράστασης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου (σε διεύθυνση του Συμεών Κόγκαν). Δεκατέσσερα τραγούδια, πλημμυρισμένα με νότες νοσταλγικές, τραγούδια για τους μετανάστες του κόσμου, για τις «θάλασσες» της ζωής, το όνειρο, την αγωνία, την ομορφιά... Τους στίχους υπογράφουν η Αγαθή Δημητρούκα και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.


Ρ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ