Κυριακή 30 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ»
Από τη θάλασσα στον αέρα

Η απόπειρα της Βρετανίας και των ΗΠΑ να δημιουργήσουν μία δίοδο παροχής εφοδίων από τη Βόρεια Θάλασσα και την Αρκτική στο λιμάνι Μούρμανσκ, προσέκρουσε στη ναζιστική αεροπορία και τα υποβρύχια που εξορμούσαν από βάσεις στη Νορβηγία. Το αποτέλεσμα ήταν να προξενηθούν οι μεγαλύτερες απώλειες στον πόλεμο των νηοπομπών. Το σημερινό, 8ο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Ο πόλεμος στην Αρκτική» παρουσιάζει αυτό το ναυτικό έπος των πολεμικών επιχειρήσεων στην Αρκτική.

Την επόμενη Κυριακή, από την παγωμένη Αρκτική, η σειρά μάς «μεταφέρει» στον αέρα, εκεί όπου σημειώθηκαν στιγμές ανυπέρβλητου ηρωισμού των Σοβιετικών πιλότων, οι οποίοι ενέπνευσαν και τη μεταπολεμική σοβιετική λογοτεχνία. Στο 9ο επεισόδιο λοιπόν, θα παρακολουθήσουμε πώς απάντησε η Κόκκινη Αεροπορία μετά την τραγική έναρξη της «Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα», κατά την οποία οι ναζί εξολόθρευσαν την αφρόκρεμα της Σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας μέσα στις πρώτες 12 ώρες του πολέμου.

Μια χούφτα πιλότων που επέζησαν επέδειξαν απαράμιλλο ηρωισμό παρά τα πενιχρά μέσα. Μάλιστα, επινόησαν την τακτική ΡΑΜ: να χρησιμοποιούν το αεροσκάφος τους σαν πύραυλο ώστε να καταρρίπτουν τα ναζιστικά, αφού το εγκαταλείψουν την τελευταία στιγμή, κάνοντας στη συνέχεια χρήση του αλεξιπτώτου τους. Πρόκειται για το συγκλονιστικότερο εναέριο έπος του πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ