Αποκλειστικά ελληνικό προϊόν χαρακτηρίστηκε η φέτα, μετά και την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η απόφαση του Δικαστηρίου, επικυρώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν έτει 2002, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η παραγωγή φέτας, εκτός των ελληνικών συνόρων, απορρίπτοντας την προσφυγή της Γερμανίας και της Δανίας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση: «Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Γερμανία και η Δανία, οι οποίες -υποστηριζόμενες από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο - ζήτησαν την ακύρωση της καταχώρισης της "φέτας" ως ΠΟΠ υπέρ της Ελλάδας (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), δεν απέδειξαν ότι αυτή η εκτίμηση της Επιτροπής είναι εσφαλμένη». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, υπενθύμισε ότι η διορία προκειμένου να προσαρμοστούν οι παραγωγοί, των χωρών - μελών, στη ρύθμιση αυτή λήγει στις 15 Οκτώβρη 2007, σύμφωνα και με το περιθώριο προσαρμογής, που είχε παραχωρηθεί το 2002.
Ομως, σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση άκρως ανταγωνιστική και ανελέητη, το θέμα της κατοχύρωσης της ελληνικής φέτας, δεν είναι για ελληνικά πανηγύρια... Θυμίζουμε ότι ενώ και τον Ιούνη του 2002 ο τότε υπουργός Γεωργίας πανηγύριζε για την καταχώριση της φέτας στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων, στη συνέχεια προέκυψαν νέες ευρωδικαστικές διαμάχες για τη φέτα, κατόπιν προσφυγών της Γερμανίας και της Δανίας. Ανεξάρτητα πάντως από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, το όλο θέμα φαίνεται πως θα έχει και συνέχεια σε ΕΕ και Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Επιπλέον τίθεται και ένα εύλογο ερώτημα: Τι κερδίζουν οι Ελληνες κτηνοτρόφοι και τι οι γαλακτοβιομήχανοι, από τις «νικηφόρες μάχες της φέτας» που ανακοινώνουν και θα ανακοινώνουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις;..