Με τη ζωντάνια χιλιάδων νέων ανθρώπων πλημμύρισαν χτες οι δρόμοι. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των πανελλαδικών συντονιστικών, διαδήλωσαν ενάντια στο εκπαιδευτικό σύστημα που παράγει υποταγή στο κεφάλαιο, διεκδίκησαν πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα. Εδωσαν ήδη νέο «ραντεβού» για τις 12 Νοέμβρη μαζί με τα ταξικά συνδικάτα
Είναι τα «όχι» που ακούστηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας, όπου υπάρχει Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. «Οχι» που δε σταμάτησαν στιγμή να στηλιτεύουν τα «ναι» του δικομματισμού και τα «ναι μεν, αλλά» του ΣΥΝ. Είναι τα ίδια «όχι» που μετά τις υποσχέσεις αγώνα που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, σε αμφιθέατρα και γενικές συνελεύσεις, έσπρωξαν χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές να ξεχυθούν στους δρόμους.
Ναι, χτες βγήκαν «οι ανάγκες μας στο προσκήνιο». Βγήκε η ανάγκη για εκπαίδευση που θα είναι αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που δε θα αναπτύσσουν επιχειρηματική λειτουργία. Ανάγκη για δουλιά με δικαιώματα, για πτυχία με αξία. Το μήνυμα απλό και ξεκάθαρο: Οι νόμοι της υποβάθμισης θα μείνουν στα χαρτιά. Να αποσυρθούν τώρα.
Η πρωτοβουλία για τις κινητοποιήσεις ανήκει στα Πανελλαδικά Συντονιστικά Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που στο διεκδικητικό τους πλαίσιο έχουν συσπειρωθεί δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, επιτροπές ετών, επιτροπές αγώνα και συνδικαλιστές.
Καζάνι που βράζει θύμιζε χτες το κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές κατακλύζουν όλους τους χώρους στην ευρύτερη περιοχή των Προπυλαίων και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, δεκάδες πανό ξεδιπλώνονται στην οδό Πανεπιστημίου. «Οχι στην ιδιωτικοποίηση. Οχι στην υποβάθμιση της γνώσης. Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία», έγραφε το πανό του Πανελλαδικού Συντονιστικού ΑΕΙ, που ανέλαβε να οδηγήσει την πορεία μέσω των οδών Πεσματζόγλου και Σταδίου στο υπουργείο Παιδείας και από κει στη Βουλή. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή. «Τέρμα πια στην κοροϊδία, Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Παιδεία», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά συνθήματα που δε σταμάτησαν στιγμή να ακούγονται στο κέντρο της πόλης.