Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Σιωπά για την απόδοση ευθυνών

Ξαφνικά ανακάλυψαν την Αμερική και άρχισαν οι έντονες αντιδράσεις για τα πορνοκάναλα και τα «911». Οταν είναι τοις πάση γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια μέσα στο «αιώνια» άναρχο τηλεοπτικό τοπίο καθημερινά οι τηλεθεατές χάνουν τα χρήματά τους με εκπομπές «911» (090). Διάφοροι επιχειρηματίες αρπάζουν τις συχνότητες, βγάζουν παράνομα τα πορνο-προγράμματά τους ή μέσω των γραμμών χειρομαντειών κ.ά. κοροϊδεύουν και εξαπατούν τους τηλεθεατές «εισπράττοντας» οι ίδιοι τεράστια κέρδη.

Μετά από τη θύελλα που ξεσηκώθηκε με αφορμή, όπως είναι φανερό τις σχέσεις Ρεγκούζα με τον ιδιοκτήτη πολλών τέτοιων καναλιών στη Θεσσαλονίκη Β. Χρηστίδη, το ΕΣΡ αποφάσισε χτες να ενημερώσει εφ' όλης της ύλης τους δημοσιογράφους για το θέμα αυτό.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση που έχει αφήσει εσκεμμένα άνομο τον τηλεοπτικό χώρο ή σε όσους εμπλέκονται με τέτοιες βρώμικες ιστορίες. Στάθηκε στις προσπάθειες που έχει κάνει το ΕΣΡ να κλείσει αυτούς τους σταθμούς. Το ΕΣΡ από καιρό έχει στείλει, όπως επανειλημμένα έχει γραφεί στον Τύπο, έγγραφα προς την ΕΕΤΤ να κλείσει τους σταθμούς που λειτουργούν παράνομα, αλλά αυτοί σύμφωνα με την ΕΕΤΤ όλο τους... ξεφεύγουν και βγαίνουν από τις συχνότητες που εκπέμπουν. Το ΕΣΡ έχει - όπως και πάλι έχει γραφεί - καταγγελίες από πολλούς τηλεθεατές που έχουν πέσει θύματα της κοροϊδίας των τηλεπωλήσεων πληρώνοντας μεγάλα ποσά στους λογαριασμούς του ΟΤΕ για τη διαρκή... αναμονή στο ακουστικό των σταθμών. Το ΕΣΡ, είπε ο πρόεδρός του, δεν είναι αρμόδια αρχή για να ελέγχει το φάσμα των τηλεοπτικών σταθμών, εκτός από την ΕΕΤΤ, ενημέρωσε τις εισαγγελικές αρχές «αναλύοντας εγγράφως και προφορικώς το όλο θέμα». Σε ανακοίνωσή του επίσης το ΕΣΡ τονίζει ότι δεν έχει «καμία δυνατότητα παρέμβασης» για την παράνομη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών που προβάλλουν έργα πορνό. Για την εμφάνιση πορνοσταθμών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα το μέλος του ΕΣΡ Γιάννης Παπακώστας είχε αποστείλει έγγραφα προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, ο οποίος και προσέφευγε στη Δικαιοσύνη.

Το θέμα των «911» είχε τεθεί και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και όπως υπογράμμισε χτες το μέλος του ΕΣΡ Εύη Δεμίρη, μέλη του ΕΣΡ χαρακτήρισαν το τηλεοπτικό αυτό φαινόμενο ως «Λερναία Υδρα».

Ποιος ευθύνεται όμως για όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση της «απάτης» των τηλεθεατών, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι τις γραμμές τις δίνει ο ΟΤΕ εισπράττοντας το 50% από τα κέρδη; Ο πρόεδρος επέμενε να μην απαντά στις επανειλημμένες ερωτήσεις για τις ευθύνες.

Ο Γιάννης Παπακώστας ήταν σαφής όταν μίλησε για το άναρχο, χαοτικό και ανεξέλεγκτο τοπίο, χαρακτήρισε μάλιστα τον ΟΤΕ «νταβατζή» των «911». Σε δηλώσεις του επίσης για τις ευθύνες, είπε πως η κατάσταση αυτή «κατ' αρχήν βαραίνει την ΕΕΤΤ, την Εισαγγελία και την Αστυνομία».

Το ΕΣΡ απέφυγε να μιλήσει, εκτός από τον ΟΤΕ, και για τους «επιτήδειους» ιδιοκτήτες σταθμών που μεταδίδουν «911», ότι τα χρήματα των τηλεθεατών τα νέμονται μετά από διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες και άλλες εταιρίες που παρέχουν τις γραμμές υψηλής χρέωσης. Μεταξύ αυτών είναι οι «Mediatel» και «Audiotexτ», «News Phone».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία των τελευταίων εξελίξεων το ΕΣΡ «έδωσε» στους τηλεοπτικούς συντάκτες τη σφαιρική διάσταση όλης της κατάστασης και των ενεργειών που έγιναν, κάτι που δεν το είχε κάνει μέχρι τώρα. Επίσης, το ΕΣΡ έδωσε χτες στη δημοσιότητα και τον προσωρινό κώδικα δεοντολογίας υπηρεσιών «Audiotex». O κώδικας ορίζει τους κανόνες «επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούνται από τους παρόχους υπηρεσιών για υπηρεσίες Τηλεηχοπληροφόρησης μέσω του δημοσίου δικτύου Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επέβαλε πρόστιμα ύψους 110.000 ευρώ(2009-05-06 00:00:00.0)
Ζητούμενο η πολυφωνία(2009-01-14 00:00:00.0)
«Επιχειρήσεις» σε Υμηττό και Χορτιάτη(2006-06-27 00:00:00.0)
Στον εισαγγελέα τα τηλεπαιχνίδια «911»(2004-05-14 00:00:00.0)
Οδηγία για τήρηση της δεοντολογίας(2001-10-19 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη "βία" των ειδήσεων(1999-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ