Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Δικαιολογίες» από Μπους - Στρο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες επιθέσεις κατά Ιρακινών αστυνομικών και στρατιωτών εξαπολύθηκαν, χτες, και μάλιστα σε μία από αυτές ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε γυναίκα καμικάζι. Στο Ταλ Αφάρ, μια νεαρή γυναίκα ανατινάχτηκε ανάμεσα σε δεκάδες υποψήφιους αστυνομικούς, σκοτώνοντας 7 και τραυματίζοντας 37. Την ευθύνη ανέλαβε η φερόμενη ως οργάνωση της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ. Συνολικά, στις υπόλοιπες επιθέσεις σε Σαμάρα, Βαγδάτη, Μπαακούμπα σκοτώθηκαν 2 πολίτες, 1 αστυνομικός, 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν δεκάδες αστυνομικοί.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι «είναι φυσικό να υπάρξει κλιμάκωση των επιθέσεων, εφόσον πλησιάζει η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το σύνταγμα». Ο Μπους επανέλαβε την άποψη ότι «οι τρομοκράτες απεχθάνονται τις δημοκρατικές διαδικασίες» και «προέβλεψε» περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Για «μαύρες μέρες στο Ιράκ» έκανε λόγο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, που εκτίμησε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση της βίας λόγω «της προόδου της δημοκρατίας», συμπληρώνοντας ότι τα βρετανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα μέχρις ότου «εδραιωθεί μια εκλεγμένη κυβέρνηση και υπάρξει ηρεμία». Δε δίστασε, μάλιστα, να παραλληλίσει το Ιράκ με τη Γερμανία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καταγγέλλει το «Ρόιτερς»

Επιστολή προς τον γερουσιαστή Τζον Ουόκερ, επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, απέστειλε ο διευθυντής του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς», Ντέιβιντ Σλέσινγκερ, όπου καταγγέλλει τη «συμπεριφορά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ». Υπενθυμίζεται ότι από την εισβολή στο Ιράκ, το Μάρτη του 2003, έχουν σκοτωθεί 66 δημοσιογράφοι και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, συλληφθεί κλπ. Το «Ρόιτερς» έχει χάσει 3 δημοσιογράφους - εικονολήπτες, εκτιμά ότι ένας 4ος έχει, επίσης, δολοφονηθεί από ελεύθερο σκοπευτή, ενώ κρατείται, χωρίς εξηγήσεις μέχρι νεοτέρας, άλλος ένας εικονολήπτης του.

  • Σε 3 χρόνια φυλάκιση και ατιμωτική απόταξη από το στρατό καταδικάστηκε η 22χρονη Αμερικανίδα οπλίτης Λίντι Ινγκλαντ, που κρίθηκε ένοχη για κακοποίηση κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γράιμπ. Η Ινγκλαντ υποστήριξε ότι «παρασυρόταν» από τον λοχία Τσαρλς Γκάρνερ, πατέρα του παιδιού που γέννησε πριν μερικούς μήνες. Ο ισχυρισμός της δεν έγινε αποδεκτός, αν και τελικά της επιβλήθηκε πολύ μικρότερη ποινή από ό,τι αναμενόταν και από ό,τι έχει επιβληθεί στον Γκάρντερ (10 χρόνια).

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ