Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέοι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ

Ισραηλινοί στρατιώτες σε μια ανάπαυλα πριν ξαναρχίσουν το καταστροφικό τους έργο

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες σε μια ανάπαυλα πριν ξαναρχίσουν το καταστροφικό τους έργο
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΡΑΜΑΛΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών εξαπέλυσε, χτες, ο ισραηλινός στρατός κατά της Λωρίδας της Γάζας, αν και δεν έχει δοθεί ούτε καν πρόσχημα από τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις μετά την απόφασή τους να τερματίσουν τις επιθέσεις τους από τη Γάζα για να «διασφαλίσουν τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού». Στόχος των χτεσινών αεροπορικών επιδρομών έγινε, κυρίως, η περιοχή βορείως της πόλης της Γάζας αλλά και η ίδια η πόλη, που για ώρες έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα ξημερώματα 4 κύματα επιδρομών συγκλόνισαν την περιοχή ενώ νωρίς το απόγευμα ακολούθησε ένα πέμπτο. Στο ενδιάμεσο το ισραηλινό πυροβολικό έπληξε την ευρύτερη περιοχή της παραλίας της πόλης της Γάζας ενώ ισχυρές ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν συγκεντρωμένες στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τη δράση του και στη Δυτική Οχθη. Εισέβαλε σε παλαιστινιακές πόλεις και προχώρησε στο σφράγισμα γραφείων αλληλεγγύης των «Χαμάς» και «Τζιχάντ» σε Τουλκαρέμ, Καλκίλια, Βηθλεέμ, Χεβρώνα, Ραμάλα. Μέσα από τα 15 αυτά γραφεία διακινούνταν χρήματα προς τις οργανώσεις της «Χαμάς» που προορίζονταν, όπως η ίδια διατείνεται, για το φιλανθρωπικό της έργο και προέρχονταν από μουσουλμάνους όλου του κόσμου αλλά και ανάλογου χαρακτήρα ιδρύματα της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων. Στελέχη της «Χαμάς» προειδοποίησαν πως η ροή χρημάτων προς την οργάνωση «δεν μπορεί να σταματήσει ό,τι και να κάνει το Ισραήλ».

Συναντήσεις, αναβολές, απειλές

Ο Σάεμπ Ερακάτ, ανώτερος διαπραγματευτής της Παλαιστινιακής Αρχής, απηύθυνε έκκληση προς «τη διεθνή κοινότητα αλλά και τον Πρόεδρο Μπους» να παρέμβουν γιατί «η κατάσταση αρχίζει να βγαίνει εκτός ελέγχου». Οπως επιβεβαιώθηκε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους, στις 20 του Οκτώβρη. Αντίθετα, αναβλήθηκε επ' αόριστον η προγραμματισμένη, για την Κυριακή, συνάντηση μεταξύ Αμπάς και Σαρόν, γεγονός που, απλώς, επιβεβαίωσε την επιδείνωση της κατάστασης.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, αρνούμενος να απαντήσει γιατί συνεχίζονται οι επιδρομές αφού δε γίνονται παλαιστινιακές επιθέσεις, προειδοποίησε ότι «δεν αποκλείονται ακόμη και βομβαρδισμοί πόλεων», συμπληρώνοντας, απλώς, ότι θα ειδοποιηθούν εγκαίρως οι πολίτες. Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον, την οποία επικαλέστηκε η Παλαιστινιακή Αρχή, επί της ουσίας «δικαίωσε» τον ισραηλινό στρατό για τη «σκούπα» που εξαπέλυσε στη Δυτική Οχθη κατά πολιτικών στελεχών της «Χαμάς», τα οποία είναι ή θα είναι υποψήφιοι σε τοπικές και βουλευτικές εκλογές, αντιστοίχως. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρκέστηκε να αναρωτηθεί «αν θα επιτρεπόταν στην "Αλ Κάιντα" να συμμετάσχει σε εκλογές στις ΗΠΑ».

«Συνεχίζεται η κατοχή»

Οι επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας και οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη αποδεικνύουν ότι η κατοχή και ο πόλεμος κατά των Παλαιστινίων δεν τελείωσε ποτέ και ότι η ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας ήταν μόνο ένας ελιγμός. Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Ισραήλ, το οποίο, για άλλη μια φορά, επιμένει στη θέση του για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, άνευ όρων. Επισημαίνει, δε, πως η «επιτυχημένη αποχώρηση από τη Γάζα αποδεικνύει ότι η πλήρης διάλυση των εποικισμών είναι μόνο θέμα πολιτικής βούλησης, που δεν υπάρχει εκ μέρους της ισραηλινής ηγεσίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ