Πρωτοφανής καταδικαστική απόφαση για μαθητές που κινητοποιούνταν την περίοδο 2000 - 2001
Από τις μαθητικές κινητοποιήσεις για δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους |
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας καταδίκασε σε φυλάκιση έξι μηνών, τους μαθητές Παναγιώτη Νάνο, Γιώργο Στεργίου, Θαλή Μαρουλάκη και Κωνσταντίνο - Ιωάννη Ιωνά, οι οποίοι κατηγορούνταν για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παρεμπόδιση εισόδου. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη φορά που καταδικάζονται μαθητές, επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις. Η έφεση, βέβαια, που άσκησαν οι μαθητές έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Οι τέσσερις μαθητές (τότε ήταν 16άρηδες και 17άρηδες και σήμερα 20 και 21 χρόνων) βρέθηκαν στο εδώλιο, κατηγορούμενοι επειδή συμμετείχαν στην αποχή από τα μαθήματα που είχε οργανωθεί με απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου του τότε 3ου Ενιαίου Λυκείου Αμπελοκήπων (το σημερινό 2ο Πειραματικό Λύκειο) το Δεκέμβρη του 2000. Οι κινητοποιήσεις είχαν στόχο την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και οι μαθητές διεκδικούσαν δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, σχολείο που να τους μορφώνει κι όχι να τους εξοντώνει.
Αν και ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωσή τους, γιατί δεν αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι αυτοί οι τέσσερις παρεμπόδιζαν σε άλλους την είσοδο στο σχολείο, εντούτοις το δικαστήριο, Β. Αναγνωστόπουλος, (πρόεδρος) και οι δικαστές Εμμανουέλα Τσίτσου και Βασιλική Τσάτσα, έκρινε ενόχους τους μαθητές που ουσιαστικά το αδίκημά τους ήταν ότι αγωνίζονταν για μια καλύτερη Παιδεία και ήθελαν ένα πιο καλό μέλλον από αυτό που τους δίνουν. Ετσι, στη ρήση των προγόνων μας «τέκνα παιδεύειν» το δικαστήριο εφαρμόζει την τακτική να φυλακίζει τους μαθητές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τότε λυκειάρχης κατέθεσε ότι δεν είδε κανέναν από τους τέσσερις μαθητές να εμποδίζουν την είσοδο σε άλλους συμμαθητές τους, ενώ αστυνομικός κατέθεσε ότι δεν αναγνώρισε τους κατηγορούμενους στη βιβλιοθήκη που ήταν συγκεντρωμένοι τότε οι μαθητές, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων.
«Είναι μια προσπάθεια τρομοκράτησης οποιουδήποτε προοδευτικού ατόμου είτε είναι μαθητής, είτε γονιός, είτε εκπαιδευτικός, είτε εργάτης. Συνδυάζεται άμεσα με την αντιδραστική πολιτική που προωθείται σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μας θέλουν απλά "ουδέτερους" και στην ουσία υποταγμένους, σε κάθε προσπάθεια του κεφαλαίου και των μεθοδεύσεών του για καταστολή και εκμετάλλευση», δήλωσε στον «Ρ», ο Παναγιώτης Νάνος, φοιτητής σήμερα.