Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
Επιμένει παρά τις δυσκολίες

Κρατική στήριξη στους νέους κινηματογραφιστές ζήτησε ο Κ. Βουτσάς
Κρατική στήριξη στους νέους κινηματογραφιστές ζήτησε ο Κ. Βουτσάς
Μέσα στο αντι-κινηματογραφικό «κλίμα» που ενισχύει η σημερινή κυβέρνηση, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας εξακολουθεί να πορεύεται με μοναδική κινητήρια δύναμη το μεράκι των νέων δημιουργών.

Η κυβέρνηση, βέβαια, «σφυρίζει» αδιάφορα στην ανάγκη κρατικής στήριξης του κινηματογράφου. Είναι χαρακτηριστική η - δανεισμένη από προλαλήσαντα, αλλά εννοημένη κατά το δοκούν από τον υφυπουργό - φράση του Π. Τατούλη, στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, την Κυριακή: «Πρέπει οι νέοι καλλιτέχνες να πάρουν στα χέρια τους την εξέλιξη του κινηματογράφου»... Τι κι αν ο τιμώμενος στην ίδια τελετή, Κώστας Βουτσάς, ζήτησε «από το κράτος να βοηθήσει αυτά τα παιδιά, γιατί πολιτισμός κι αθλητισμός είναι ο καθρέφτης ενός κράτους».

Η ίδια αγωνία του κόσμου του κινηματογράφου στη χώρα μας διαπιστώνεται με κάθε αφορμή στο Φεστιβάλ της Δράμας. Ο σεναριογράφος και συντονιστής του σεμιναρίου για το σενάριο, που ολοκληρώθηκε την Τρίτη, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ναι μεν υπάρχει πρόβλημα σεναρίου στην Ελλάδα, αλλά το «βασικό πρόβλημα είναι οι προθέσεις μας, το τι έχουμε να πούμε και βεβαίως οι απίστευτες συνθήκες παραγωγής (...). Κανείς δεν κάνει σεμινάρια για το πώς βρίσκονται χρήματα για την παραγωγή μιας ταινίας».

Σήμερα στο διαγωνιστικό θα προβληθούν οι ταινίες: «Δεύτερη Φύση» - Βαρδής Μαρινάκης, «Reverie» - Ηλίας Θάνος, «Ο Τελευταίος Φακίρης» - Μπάμπης Μακρίδης, «Exit» - Θανάσης Τότσικας, «Ο Κύκλος της Εξέλιξης;» - Κ. Κατράκης, Π. Κατσαχνιάς, «Μαρτυρίες» - Κώστας Δριμυλής, «Single Bed» - Γιώργος Κουβαράς, «Ο Κλέφτης» - Ιρίνα Μπόικο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ