Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα σκαριά η κατάργηση του ΦΜΑΠ

Κεφαλικούς φόρους στη μικρή ακίνητη περιουσία, με πρόσχημα την «ενιαιοποίηση των φόρων»

Σχέδιο για την κατάργηση του «φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας» (ΦΜΑΠ) σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας στη μικρή ακίνητη περιουσία, έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει στη ρότα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ...«Εθνικό Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» που παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, αναφέρεται πως στα πλαίσια των στόχων για τη Στρατηγική της Λισαβόνας, «μελετάται η ενοποίηση των υφιστάμενων φόρων στα ακίνητα».

Είναι φανερό ότι οι σχεδιασμοί τους αποσκοπούν στην πλήρη κατάργηση του ήδη κουτσουρεμένου ΦΜΑΠ, με πρόσχημα την «ενιαιοποίηση» των σημερινών φόρων. Σε αυτό το πλαίσιο οι κάτοχοι ακόμη και αμελητέας ακίνητης περιουσίας θα πληρώνουν εν είδει κεφαλικού φόρου και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Ολα τα παραπάνω αποτελούν την εφαρμογή των σχεδιασμών που τους άφησε παρακαταθήκη η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις επεξεργασίες τους, ο νέος φόρος δεν πρόκειται να αγγίξει τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και επιχειρήσεις για τους οποίους θα προβλεφτούν προκλητικές εξαιρέσεις και απαλλαγές ανάλογες ή και μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπονται σήμερα για το ΦΜΑΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια επιχείρηση τεχνητής διόγκωσης των φετινών φορολογικών εσόδων (εμφανίζουν «υστέρηση», εξαιτίας των απανωτών φοροελαφρύνσεων σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων) ετοιμάζεται να προχωρήσει στις λεγόμενες «τιτλοποιήσεις εσόδων». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζα μέχρι το τέλος του 2005 θα έχει εισπραχτεί η «πρώτη δόση της τιτλοποίησης που είναι περίπου 2 δισ. ευρώ». Στην πραγματικότητα - και ανεξάρτητα από τις όποιες λογιστικές εγγραφές - πρόκειται για κρατικό δανεισμό.

Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποστείλει στις Εφορίες την εγκύκλιο για την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης. Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε πως στο δελτίο λιανικής ή στο τιμολόγιο θα αναγράφονται η διεύθυνση και τα τετραγωνικά μέτρα της πολυκατοικίας και ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή εκπροσώπου της πολυκατοικίας. Σε περίπτωση που ο διαχειριστής δεν υποχρεώνεται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν έχει ΑΦΜ θα αναγράφεται ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ