Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ
Για λίγους κι εκλεκτούς

Οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι μικροί ΕΒΕ φυτοζωούν. Την αντίθεση αυτή προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση, επιλέγοντας να ασχοληθεί μόνο με τους αριθμούς και να κριθεί από αυτούς σε σχέση με τις εγγυήσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Με κοινή δήλωσή τους, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σ. Παπαδόπουλος αναφέρονται στα σχετικά στοιχεία, παρουσιάζοντας αναλυτικά πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν μέχρι τον περσινό Δεκέμβρη, πόσες μέχρι το τέλος Αυγούστου (για να δείξουν την «τρομερή» αύξηση, που ωστόσο δε λέει τίποτα γιατί το Ταμείο ήταν ανενεργό για πολλούς μήνες του 2004), καθώς και ποσοστά για τη γεωγραφική κατανομή τους.

Το ξεκαθάρισμα των αριθμών αποκαλύπτει ότι:

  • Μέχρι το τέλος Αυγούστου κατατέθηκαν συνολικά 2.073 αιτήσεις, για δάνεια συνολικού ύψους 86,7 εκατ. ευρώ.
  • Εξετάστηκαν οι 1.963 - δεν αναφέρεται στην τύχη των άλλων - και εγκρίθηκαν 1.452 αιτήσεις για δάνεια ύψους 55,8 εκατ. ευρώ και ύψος εγγυήσεων 32,2 εκατ. ευρώ.
  • Τελικά εγκρίθηκαν (μετά και από υπαναχωρήσεις) μόλις 1.363 αιτήσεις, με συνολικό ύψος δανείων τα 52 εκατ. ευρώ και εγγυήσεις για τα 30 εκατ. ευρώ από αυτά.

Ιδιαίτερη αναφορά στις 810 αιτήσεις που είτε απορρίφθηκαν, είτε ανακλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους δεν κάνουν ο υπουργός και ο γγ του υπουργείου, οπότε ο ρόλος των τραπεζών στην απόρριψη δανειοδοτήσεων δεν είναι σαφής. Το σίγουρο είναι ότι οι διακηρύξεις για εγγυοδοσία τουλάχιστον 11.000 επιχειρήσεων μέχρι το 2008 (και είναι οι πιο συντηρητικοί αριθμοί αυτοί από όσους έχουν ακουστεί) δε φαίνεται να είναι εφικτός. Πολύ περισσότερο, οι πραγματικά πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ δεν εξυπηρετούνται καθώς οι τράπεζες έχουν τον πρώτο λόγο για τη δανειοδότηση, επειδή η εγγυοδοσία αυξάνει το κόστος του δανεισμού δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα και επειδή σε κάθε περίπτωση προκρίνονται και από το Ταμείο οι «βιώσιμες» επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που είναι οικονομικά εύρωστες!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ